Nagy a lavinaveszély a Retyezát-hegységben

Nagy a lavinaveszély a Retyezát-hegységben - figyelmeztetnek a Hunyad megyei hegyimentők. Az elmúlt két napban lehullott hó rárakódott a régebbi, jeges rétegre, így könnyen megcsúszhatnak a friss hótáblák a hegyoldalakon.

„Az egytől ötig terjedő skálán a 4-es és 5-ös fokozat közötti a veszély, ugyanis a friss hótáblák könnyen elindulhatnak a hegyoldalról. A régebbi, jeges hóréteg és a frissen kialakult hótakaró között egy vékony vízréteg keletkezett, amitől csúszóssá válhat a friss hó" - nyilatkozta kedden az Agerpres hírügynökségnek Ovidiu Bodean, a hegyimentő-szolgálat vezetője.A szakember szerint 60-70 cm hó esett a gerincen. „Azt ajánljuk a turistáknak, hogy ne másszanak fel a hegygerincre, ha túrasíelni akarnak, válasszák a megszokott ösvényeket. Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy a nyergeken és hágókon való átkeléskor is legyenek óvatosak, mert vastag hópárkányok alakultak ki" - mutatott rá Bodean.

Hunyad megyében múlt hétvégén sárga jelzésű riasztás volt érvényben esőre és erős szélre vonatkozóan. Hegyvidéken havazás és helyenként 80 km/h-s széllökések voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?