Közel 75 hektárnyi területet erdősít tavasszal a Bihar megyei erdészeti igazgatóság

Közel 75 hektárnyi területet erdősít tavasszal a Bihar megyei erdészeti igazgatóság. A facsemeték ültetésére a Fák ültetésének hónapjában, március 15. és április 15. között kerül sor - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Mircea Faur mérnök, az erdők megújulásért felelős szakember. 

"74,9 hektáros terület erdősítése a célunk az idei évben, amelyet tavasszal szeretnénk megvalósítani, nem szeretnénk elhagyni őszre. Úgy számítjuk, hogy a fák ültetésének hónapjában sikerül lefedni azokat a területeket, amelyeket kijelöltünk erre, kivéve a hegyvidéki területeket, ahol még hó van jelenleg is. Ott valószínűleg május elején végezzük el a munkát, de most tavasszal szeretnénk ott is befejezni az ültetéseket" - nyilatkozta Faur. 

Az első faültetési akcióra Nánhegyes községben kerül sor pénteken. Mintegy 100 diák és tanár vesz részt három nagyváradi iskolából. Ők 1,8 hektáros területen ültetnek cseresznye és tölgyfákat. 

Az igazgatóság éves tervében 419,88 hektárnyi erdős terület regenerálását tűzte ki célul. A már beültetett területek közül 52,45 hektáron végeznek csemetepótlást. Ennek a programnak a kivitelezésére 15 fafajtából körülbelül 650 ezer csemetére lesz szükség. 

Mircea Faur elmondta, a mezőségen a legkisebb az erdős részek aránya, itt nincsenek erdők. 

A faültetési programok mellett az igazgatóság a Fák ültetésének hónapjában konferenciákat, kiállításokat és vitákat is szervez az erdőkkel, a környezetvédelemmel kapcsolatosan. 

Az egy hónapos periódusban kitakarítják az erdőket, tájékoztató táblákat helyeznek el, forrásokat takarítanak ki és létrehoznak pihenőhelyeket is a turisták számára. Ugyanakkor az igazgatóságnál olcsóbban juthatnak csemetékhez a magán és jogi személyek és technikai segítséget is kérhetnek az erdészektől az említett időszakban. 

Bihar megyében körülbelül 192 ezer hektár erdős rész található, amelyből 115 ezer hektárt az erdészeti igazgatóság gondoz, ebből 63 ezer hektár az állam tulajdonát képezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?