Aradi vértanúk özvegyeinek története elevenedik meg Sepsiszentgyörgy főterén

Sepsiszentgyörgyön köztéri kiállításon mutatják be az aradi vértanúk özvegyeinek életútját, ezáltal tisztelegnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A Sepsiszentgyörgy főterén felállított öt forgó kiállító felületen mutatják be az öt özvegyet egyrészt díszruhában, boldogan, másrészt pedig gyászruhában. A Hernádi Zsolt történész által szerkesztett ismertető szövegek révén megismerhetjük az aradi vértanúk özvegyeinek életútját és, hogy miként hatott rájuk férjük, vőlegényük tragédiája. A köztéri kiállításon bemutatott fényképeken modellek személyesítik meg az aradi vértanúk özvegyeit. A tizenhárom aradi vértanúból 11-nek volt párja, és azon asszonyoknak a története, akiket nem személyesítettek meg, egy nagy pannón olvashatók.

A sepsiszentgyörgyi főtéri kiállítást a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja (MKK) sepsiszentgyörgyi fiókja és a Carola egyesület szervezte, a vándorkiállítás első állomása a háromszéki megyeszékhely, a következő időszakban több Erdélyi városban is bemutatják a tárlatot. Szebeni Zsuzsa, az MKK sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője a megnyitón rámutatott, hogy a tárlat hiánypótló, hiszen a forradalom kapcsán gyakran megfeledkezünk a honleányokról és gyerekekről.

Molnár-Bánffy Kata, a köztéri kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlat anyagát a magyar honvédelmi minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015 október 6-án mutatták be Budapesten. Hozzátette: az aradi hősök mellett nagy formátumú nők álltak, akik érdemesek arra, hogy az utókor emléket állítson nekik. A kivégzések után hátrahagyott nők élete megaláztatásban és szegénységben telt, és nem szólnak róluk a történelemkönyvek.

A sepsiszentgyörgyi főtéri kiállítás megnyitóján beszédet mondott Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja, Kőrösi Viktor Dávid, aki rámutatott: a honleányok a bátorságot tanítanak, és bátorság kell a szülőföld, a zászlóink, a szimbólumaink, anyanyelvünk védelméhez.  

Kimaradt?