Háromszéken emelkedik a hulladékszállítási díjszabás

A 38 háromszéki település hulladékgazdálkodását végző Öko Sepsi önkormányzati társulás a kormány által kivetett borsos hulladéklerakási illeték miatt kényszerül a díjszabásai emelésére, közölte hétfői sajtótájékoztatón Tóth Birtan Csaba.

Az Öko Sepsi Társulás elnöke szerint azt javasolják az érintett önkormányzatoknak, fogadják el azt, hogy városon a jelenlegi 8 lej helyett 9 lej legyen egy főre a szemét elszállítási díjszabás, falvakon a jelenlegi 6,50 lej helyett emeljék a díjat 7 lejre, cégeknek pedig 92 lejről 110 lejre emelnék a havi hulladék elszállítási díjat. Enélkül ugyanis a szemétszállítást végző Tega köztisztasági vállalatot a fizetésképtelenség veszélye fenyegetné, magyarázta Tóth Birtan Csaba.

Az Öko Sepsi Társulás elnöke szerint a kormány kettős adóval sújtja a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeket, hiszen eddig is tonnánként 100 lejes illetéket fizettek, ha nem teljesítették a tavaly 15 százalékos-, idén pedig 20 százalékos, szelektív gyűjtésre vonatkozó vállalást. Januártól viszont újabb illetéket róttak ki rájuk, így a lerakókba kerülő minden tonna hulladék után 80 lejt kell fizetniük.

Az Önkormányzati Társulások Föderációja és a Romániai Municípiumok Szövetsége is felszólalt a plusz teher ellen, aminek hatására a Környezetvédelmi Minisztérium előkészített egy törvénymódosítást arra vonatkozóan, hogy a 80 lejes illetéket nem a lerakókba kerülő teljes hulladékmennyiségre, hanem csak arra a hulladék különbözetre számítják, amit a 20 százalékos vállaláshoz képest nem sikerült megvalósítani, de ez a módosítás még nem lépett életbe.

Tóth Birtan Csaba szerint az új illeték életbe lépését követően januárban a Tega köztisztasági vállalat 380.000 lejt-, februárban 421.000 lejt fizetett ki a brassói hulladéklerakónak, ami 200.000 lejjel több mint amit eddig fizettek. A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat nem tudja tovább felvállalni a plusz terhet, ezért kényszerül a hulladékelszállítási díjszabásának emelésére, indokolta az Öko Sepsi Társulás elnöke. Hozzátette: a tervezett emelés ugyan nem födi az új illeték miatt megemelkedett költségeiket, de bíznak abban, hogy a kormány csökkenti vagy eltörli a hulladéklerakási illetéket.

Az Öko Sepsi Önkormányzati Társulás vezetője szerint ugyanakkor árnyalni kényszerülnek egy tavaly bevezetett kedvezményt, amely a 70 évnél idősebb háromszékiek esetében eltörölte a hulladék elszállítási díjszabást. Eredetileg Kovászna megye szinten 11.000 kedvezményezettel számoltak, de közel 15.000-en kérték a díjmentességet. Most úgy módosítják ezt, hogy azoknak a 70 év felettieknek nem kell fizetni a szemétszállításért, akiknek nyugdíja kevesebb mint 800 lej – ez a nyugdíjas háromszékiek 45 százalékát jelenti. A 800 és 1000 lej közti juttatásba részesülő 70 évesek a hulladékelszállítási díjszabás 50 százalékát kell kifizessék, ez a háromszéki nyugdíjasok 16,3 százalékát érinti. Az ezer lej fölötti nyugdíjak esetében pedig a hulladékelszállítás teljes költségét ki kell fizetni, magyarázta Tóth Birtan Csaba.

Az ármódosításokról tíz háromszéki önkormányzat már döntött, március folyamán még legalább tíz helyi tanács el kell azt fogadja, hogy életbe léphessen, magyarázta Tóth Birtan Csaba, aki szerint a módosítások márciustól vagy legkésőbb áprilistól lépnek érvénybe az önkormányzatok döntésének függvényében.

Kapcsolódók

Kimaradt?