Vizet engednek le a tározóból: újra láthatóvá válik Bözödújfalu

Elkezdődött a hét végén a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztése, s mintegy másfél hónap múlva újra látható lesz a település víz alatt lévő része – erősítette meg szombaton a Maszolnak Erdőszentgyörgy polgármestere.

Csibi Attila Zoltán elmondta, a víz szintjét a következő hetekben fokozatosan mintegy 15 méterrel csökkentik a tározóban. Erre azért van szükség, mert a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg akarják javítani a tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötő hidat, amelynek egyik betoneleme februárban a vízbe esett. Jelenleg ez a híd használhatatlan.

Az elöljárótól megtudtuk, hogy tóból jelenleg másodpercenként 4 köbméter vizet engednek le a Kis-Küküllőbe. A tározó előreláthatóan másfél hónap múlva éri el a javítási munkálatok elkezdéséhez szükséges szintet. Ekkorra egész Bözödújfalu láthatóvá válik. Csibi Attila Zoltán úgy tudja, hogy a mesterséges tavat várhatón ősszel tölti fel újra.

Az országos vízgazdálkodási vállalat Maros megyei szóvivője, Călin Fokt a Zona TV-nek elmondta, a gát épségét a híd leszakadása egy pillanatig sem veszélyeztette.

Hivatalosan a tavat árvízvédelmi célból hozták létre

Mint ismert, a jelenlegi mesterséges helyén állt egykoron Bözödújfalu, amelyet a víz elárasztott, és ma már csak néhány romos állapotban levő épület maradt meg a faluból. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre. A gátépítés 1975-ben kezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újra beindult és 1992-ig a tó vízszintje elérte a jelenlegi magasságot.

Eredetileg ideiglenes víztározóként kezdték építeni, amely csak az árvízhullámot fogta volna fel és nem árasztotta volna el Bözödújfalut. Építése alatt az egy bizonyos határérték alatti beruházásokat rendeletileg leállították. Ahhoz, hogy a munkálatokat folytathassák, a gátat áttervezték és a mögötte létrejött mesterséges tó medrébe Bözödújfalu is belekerült – írja a Wikipédia. A gát 625 m hosszú és 28 m magas.

Kapcsolódók

Kimaradt?