Még mindig kevés a nő dolgozik a tudományok területén Romániában

Még mindig kevés nő dolgozik a tudományok, technológia, matematika területén, és a mérnökök között is kevés a nő - mondta pénteken Cristina Cristoloveanu, az EP romániai információs irodájának képviselője a Női példaképek a tudományban és kutatásban című konferencián. 

Cristoloveanu szerint a nők alulreprezentáltságának egyik magyarázata éppen az lehet, hogy nincs sok női példakép ezeken a szakterületeken. 

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő videó-hozzászólásában arról beszélt: szakadék van a férfi és a női munkaerők bérezése között a felsorolt doméniumokban. 

"Kevés nő van vezetői funkcióban a kutatóintézetek projektkoordinátorai között. Az Európai Bizottság legfrissebb, 2016 novemberi adatai szerint Európában a doktori oklevelet szerzők 47 százaléka nő, mégis a kutatásban dolgozóknak csak 33 százaléka, a kutatóintézetek vezető funkcióban lévő dolgozóinak pedig már csak 20 százaléka nő. Ez tehát nemcsak hazai probléma, hanem az egész Európai Unióra jellemző" - mondta Dăncilă. 

Az Európai Parlament romániai információs irodája pénteken a nemzetközi nőnap apropóján szervezte meg a Női példaképek a tudományban és a kutatásban című konferenciát. A rendezvényen a nemek közti egyenlőséget biztosító törvényi szabályozás is szóba került, valamint azok a programok és pozitív példák, amelyek arra bátoríthatják a nőket, hogy merjenek karriert építeni a tudományok területén. 

Kapcsolódók

Kimaradt?