Jóváhagyta a szenátus tanügyi bizottsága a kisegítő személyzet béremelését

Jóváhagyta a szenátus tanügyi bizottsága az oktatási intézmények kisegítő személyzetének béremelését, ami 53 ezer személyt érint: a portásoknak, konyhai személyzetnek, dadáknak, ápolóknak, takarítóknak nő a fizetése.

„A tanügyi alkalmazottak februári 15 százalékos béremeléséből kimaradt az óvodákban, iskolákban dolgozó kisegítő személyzet, csak a pedagógusoknak, egyetemi tanároknak, illetve a felsőoktatási intézmények kisegítő személyzetének nőtt a fizetése. Ezt a méltánytalan helyzetet hivatott megszüntetni az a sürgősségi kormányrendelet, amely kedden az oktatási bizottság asztalára került, és amelyet jóváhagyott a testület. A jogszabály által előírt béremelés 53 ezer személyt érint, az oktatási intézményekben dolgozó portásoknak, konyhai személyzetnek, dadáknak, ápolóknak, takarítóknak nő a fizetése, a béremelés mértékét az alkalmazottak képesítése és fokozata alapján határozza meg a sürgősségi rendelet. Az RMDSZ megszavazta a tervezetet” – magyarázta Novák Csaba Zoltán szenátor, a felsőház oktatási bizottságának alelnöke a testület március 7-i ülését követően.A sürgősségi rendeletről első házként a szenátus, majd végső döntéshozóként a képviselőház plénuma szavaz.

Jóváhagyták a páyaválasztást segítő törvénymódosítást is

„Az oktatási bizottság ma egy másik fontos jogszabály-módosítást is jóváhagyott. Kedvezően véleményeztük a 2011-es tanügyi törvény azon cikkelyének kiegészítését, amely a tanulók pályaválasztásának segítését célzó iskolai tevékenységeket szabályozza. Ebbe bekerülne, hogy az oktatási intézményeknek jogában álljon partneri szerződést kötni magán vagy állami gazdasági intézményekkel annak érdekében, hogy a diákok, illetve egyetemisták gyakorlatban is kipróbálhassanak különböző szakmákat. A tanügyi törvény szerint osztályfőnöki órán vagy egyéb oktatási tevékenységek keretében az iskolák segítséget nyújthatnak a tanulóknak a pályaválasztásban. Ezt a cikkelyt egészíti ki a bizottságban tárgyalt módosítás” – fogalmazott Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor. Hozzátette, a jogszabály esetében a szenátus a végső döntéshozó.

Kapcsolódók

Kimaradt?