Kiábrándító eredményt mutat egy nemzetközi nőnapi felmérés

A világon minden ötödik ember úgy véli, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiakhoz képest, és otthon kellene maradniuk, valamint hogy a férfiak tehetségesebbek a munkahelyeken és az iskolákban - derül ki egy kedden ismertetett nemzetközi felmérésből. Az eredmények Kínában, Oroszországban és Indiában a legkiábrándítóbbak.

A megkérdezett 17 550 ember szinte mindegyike azt mondta, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, de minden négy megkérdezett közül három azt válaszolta, hogy a nők továbbra is szociális, politikai és pénzügyi megkülönböztetés áldozatai.​​

„Biztató, hogy a férfiak és a nők többsége világszerte hisz az egyenlő esélyben (...), ugyanakkor sokan hiszik azt is, hogy az igazi jogegyenlőség még nem valósult meg” - mondta Kully Kaur-Ballagan, a felmérést elvégző Ipsos Mori intézet igazgatója.

A 24 országban - közötte Brazíliában, Indiában, Kanadában, Nagy-Britanniában, Oroszországban és Svédországban - végzett felmérés megkérdezettjeinek több mint fele nevezte magát feministának, de egynegyedük aggasztónak találta, hogy kiálljon a nők jogai mellett.

A Kínában, Oroszországban és Indiában megkérdezettek mintegy fele szerint a férfiak felsőbbrendűbbek a nőknél, jobbak a pénzkeresetben és a tanulásban.

A UN Women, az ENSZ nemek közti egyenlőséggel és a nők felemelkedésével foglalkozó egysége a nemek közötti 24 százalékos bérszakadékot a nők legnagyobb kirablásának nevezte.

A Gazdasági Világfórum tavalyi jelentése szerint a férfiak és nők közötti gazdasági egyenlőségre még további 170 évet kell várni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?