Nem vesztegetnék feleslegesen a pénzt a tej-kiflire Hargita megyében

Hatékonyabbá és átláthatóbbá tennék Hargita megyében a tej-kifli programot egy nemrégiben beüzemelt weboldal segítségével, amelyen mind az iskolák, mind a beszállítók naprakészen nyomon követhetik az aktuális igényeket.

Jelentős problémát okoz Hargita Megye Tanácsának kifizetni azokat a tej-kifli programban érkező termékeket, amelyeket a hiányzások miatt a gyermekek nem fogyasztanak el. A megyei tanács megrendelésére készült online platformot már kipróbálták az iskolák. A Hargita megyében működő mintegy 300 iskola közül, 261 már regisztrált és igyekeznek az online rendszerben napi rendszerességgel frissíteni a diákok jelenlétére vonatkozó adatokat.

Hargita megyében folyamatosan gondok vannak a tej-kifli program működésével. A programot felügyelő Hargita Megye Tanácsa több alkalommal is panaszt tett az iskolákba érkező termékek minőségével kapcsolatban. Az iskolák is többször jelezték, hogy lejárt szavatosságú vagy rossz minőségű termékeket kaptak.

„A megyei tanács számára nem megfelelő, hogy az adófizetők pénzéből olyan számlákat fizessen ki a beszállítónak, amelyek nem tükrözik a valóságot. Nagy összegről van szó, havonta mintegy 4 millió euróba kerül a tej-kifli program. Mi azon adatok alapján utaljuk a kifizetéseket, amelyeket az iskolák lejelentenek” – ismertette a rendszer működését a megyei tanács elnöke.

A gyermekek létszámának aktualizálásával több gond is van. Egyrészt vannak olyan iskolák, ahová év elején bejelentkeznek a diákok, aztán egy hét után többé nem jelennek meg a tanintézményben. Számukra nem kellene szállítani a tejet és a kiflit. Ugyanakkor az iskolák eddig minden hét végén tették közzé, hogy hány diák járt azon a héten iskolába, így utólag derült ki, ha valakinek hiába szállították a termékeket, amelyeket azonban ki kellett utólag fizetni.

Az új rendszerhez minden iskola megkapta a felhasználónevet és a jelszót. A továbbiakban az ő felelősségük naprakészen tartani a listát, és délig jelezni a beszállítónak, hogy hány porcióra van szükség aznap. Természetesen ebben az esetben is fennáll a lehetősége annak, hogy egy diák reggel hirtelen betegszik meg, azonban az így elvesztegetett termékmennyiség messze nem olyan nagy, mint az eddig alkalmazott rendszerben.

Címlapi illusztrációnk forrása: clujmedia.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?