Újabb pénzbírságot kapott magyarellenes tartalomért a B1Tv-csatorna

Huszonötezer lejes bírságot szabott ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 tévécsatornára a Lumea lui Banciu című műsorában, 2016. október 2-án elhangzott diszkrimináló kijelentések miatt - tájékoztat az RMDSZ hírlevelében. 

Radu Banciu a magyarországi kvótanépszavazást megemlítve műsorában azt mondta: a magyaroknak menekültnépként semmi keresnivalójuk Európában, hiszen érvelése szerint nem európaiak, nyelvük sem tekinthető annak. Az RMDSZ a CNA-hoz október 4-én eljuttatott feljelentésben kérte az ügy kivizsgálását. 

„Sajnos már nemegyszer volt rá lehetőségünk ugyanilyen ügyek kapcsán elmondani, hogy megengedhetetlen közösségünk megbélyegzése, elfogadhatatlan az az állítás, miszerint a magyar embereknek semmi keresnivalójuk az országban. Sértő a magyar közösségre nézve, és ezzel sem az RMDSZ, de egy romániai állampolgár sem vállalhat közösséget” – fogalmazott az ügy kapcsán szerdán Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök.

Szerinte a mostani eset célja is az, hogy rossz színben tüntesse fel a magyar közösséget. „A többség és kisebbség viszonyát veszélyeztetik az ilyenfajta uszítások. Nekünk sajnos újra és újra hangsúlyoznunk kell, hogy ennek nincs helye a 21. században” – nyomatékosított, majd elmondta, a szövetség nem engedheti, hogy a magyar közösséget újabb támadások érjék, ezért továbbra is nyilvánosságra hoz minden jogsértést. 

Nem ez az első eset, hogy a román tévécsatornák műsoraiban magyarellenes hangok jelennek meg: legutóbb február elején kapott tízezer lejes bírságot magyarok ellen irányuló uszítás miatt egy Rareș Bogdan vezette Realitateás műsor. Közel egy éve pedig, szintén a szövetség feljelentése alapján, az Antena 3 írásbeli megrovást, a B1 Televízió pedig pénzbíróságot kapott, mert a 2015. december elsejei, kézdivásárhelyi eseményekről a tényeket elferdítve, nem objektív módon számolt be, a kollektív bűnösség elve alapján pedig az egész magyar közösséget terroristának állította be. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?