Baráti jobbot nyújtottak a román kisdiákok a székely középiskolásoknak

A hargitai tavaszi barátság jegyében a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium 1–4. osztályos diákjai márciuskákkal ajándékozták meg a Venczel József Szakközépiskola és a Kájoni János Szakközépiskola diákjait. A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy kapcsolatot teremtsenek a román és magyar tannyelvű intézmények között.

„A kezdeményezéssel örömteli pillanatokat akarunk szerezni egymásnak. A román kultúrában a márciuska ajándékozása nagyon fontos hagyomány. Nagyon megtisztelőnek érezzük a másik emberrel szemben, ha ezt a baráti gesztust felajánlják nekünk” – nyilatkozta a Maszolnak Dumbravă Magdalena-Camelia, az Octavian Goga iskola igazgatója.

Az elemi iskolás román gyermekek népviseletben érkeztek a szakközépiskolákhoz. A Venczel Józsefben egy kilencedik és egy tizenegyedik osztályba mentek be, ahol verset mondtak és énekeltek. Az egyik kislány felolvasta a márciuska-ajándékozás hagyományának történetét, amelyet a több ezer évvel ezelőtt élt gétáktól eredeztetnek. A géták számára a tavasz érkezése volt az egyik legfontosabb ünnep. A márciuska szalagjában a piros az újjáéledő természet iránti szeretetet, míg a fehér a tavasz hírnökének, a hóvirágnak a tisztaságát jelképezi.

Bőjte Elena tanítónő, aki elkísérte és felkészítette a gyermekeket, megosztotta, hogy mind a 15 kisdiák szívesen és örömmel tanulta meg a versikéket, énekeket.

Bálint Gabriella, a Venczel József iskola igazgatója elmondta, a középiskolásokat kellemes meglepetésként érte a gesztus. A kilencedikesek nem igazán, a tizenegyedikesek azonban már jobban ismerik ezt a hagyományt. Hozzátette, örömmel fogadják el a román iskola baráti jobbját. 

Kapcsolódók

Kimaradt?