Háromszéken is lehet már interneten kérni időpontot jármű bejegyzésre

Az autóbejegyzések megnövekedett száma szolgáltatásainak korszerűsítésére kényszerítette a Kovászna megyei Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálatot. Márciustól már interneten is lehet időpontot egyeztetni a hivatal sepsiszentgyörgyi ügyfél-szolgálatához.

Mint arról beszámoltunk, a környezetvédelmi bélyegilleték február eleji eltörlését követően az autótulajdonosok, és az autóbejegyzéssel foglalkozó cégek képviselői megrohanták az ország gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó hivatalait. Sepsiszentgyörgyön az elmúlt hetekben naponta átlag 150 jármű bejegyezését kérvényezték.

A Kovászna megyei prefektúra közleménye szerint ezen a honlapon a ,,Permise si  Înmatriculãri' menüpont alatt, vagy ezen a weboldalon a ,,Legãturi utile'' menüpontnál, illetve ezen az oldalon lehet időpontot egyeztetni azoknak, akik járműveiket szeretnék bejegyezni, átíratni, töröltetni vagy rendszámot cserélnének illetve törzskönyvet igényelnek. Az időpont egyeztetése ingyenes, és a kérelmező a következő két hónapra kiválaszthatja a számára megfelelő időpontot a szükséges dokumentumok leadására. Fontos tudni azonban, hogy a megadott időpont előtt 10 perccel meg kell jelennie az ügyfél-szolgálatnál és a szükséges dokumentumok mellett be kell mutatni a kinyomtatott időpont foglalást.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálat az érdeklődők rohamára felkészülve már február elsején bevezette a sorszámrendszert, így az érdeklődők a dossziéjukat megelőző napon a helyszínen kérhettek sorszámot, majd annak alapján jelentkezhettek dossziéjuk leadására. Az ügyfélszolgálat külön ablakot tartott fenn magánszemélyek és a jármű beíratással foglalkozó cégek számára. 

Értesülésünk szerint az elmúlt hetekben naponta hatvan dossziét vettek el magánszemélyektől, a 8- 10 ügyintéző cég összesen napi 56 iratcsomót nyújthat be. Egy szakcég képviselője érdeklődésünkre elmondta: ügyfeleik többsége azokat az autókat íratja forgalomba, amik már korábban gazdát cseréltek. Az ebben a hónapban külföldről behozott autók még el sem jutottak a beíratásig, mivel azok elakadtak a Gépjármű-nyilvántartási hivatalnál (RAR), ahol már csak 30 napra lehet időpontot kapni.

Vojna Béla, kézdivásárhelyi autókereskedő érdeklődésünkre elmondta: ebben az időszakban nem lendült fel látványosan a használtautó-kereskedés, ezt nagy mértékben nem befolyásolta a környezetvédelmi bélyegilleték eltörlése sem, mivel sokan nem mernek vásárolni. Attól tartanak, hogy amíg forgalomba tudnák helyezni a járművet, a kormány véget vet az illetékmentes időszaknak és kitalál valamilyen adót. Az autókereskedő szerint az autók iránti kereslet általában tavasszal élénkül meg, viszont emiatt az árak is megemelkednek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?