Tótágast állt a világ Szentegyházán – a Hargita Megyei Farsangbúcsúztatón voltunk

Másodszor vendégelte meg Szentegyháza az évente megszervezett Hargita Megyei Farsangbúcsúztató résztvevőit. A 25 éves múltra visszatekintő mulatságon a megye 13 településének hagyományőrző csoportjai vesznek részt.

A Gábor Áron Művelődési Ház mögött gyűltek össze szombat délelőtt a csapatok, hogy onnan ki-ki a számára kijelölt útvonalon haladva, Szentegyháza összes utcáját érintve bemutassa a helyieknek, hogy milyen módon búcsúztatják a telet, temetik a farsangot odahaza.

Az esemény főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK), amelynek igazgatója, Ferencz Angéla azt mondta, hogy a rendezvény hosszú éveken át tartó sikere nagyban köszönhető azoknak az időseknek, akik a múlt rendszerben megőrizték emlékezetükben a helyi farsangi hagyományokat. Élenjáró volt ebben Alsósófalva, ahol semmilyen rendszer nem tudta megtörni az örökség életben tartását.

„Évek óta tizenhárom település vesz részt a közös farsangon, minden település egyformán nagylelkűen akarja megvendégelni a többi tizenkettőt. Úgy látjuk, hogy ebben a formában van jövője a rendezvénynek, mivel minden falu számára fontos lett, hogy „reflektorfénybe” kerüljön. Ezeknek a rendezvényeknek mindig van aktualitásuk, hiszen azt gúnyolják ki, ami éppen a társadalomban zajlik. Tulajdonképpen ekkor derül ki, hogy a tótágast álló világ mennyi humorra ad lehetőséget. A távolból érkező kíváncsiskodó számára pedig külön csemegét jelent megismerkedni a székely góbéskodó humornak ezzel az oldalával” – fejtette ki a Maszolnak a kulturális központ vezetője.

Az idei farsangbúcsúztató megnyitóján felszólalt Ádám Gyula fotóművész, a HMKK munkatársa, aki Antal Miklós kollégájával közösen, 1993-ban hívta életre a ma már negyedévszázados múltra visszatekintő megyei farsangbúcsúztatót.

„Akkor még egyszeri rendezvényben gondolkodtunk, viszont a következő évben már a falvak kerestek meg bennünket, hogy újra meg kellene szerveznünk a farsangtemetést. Így aztán volt már arra is példa, sikertelenül űztük el a telet, mert még áprilisban is a nyakunkon volt, és az is megtörtént, hogy a farsangtemetéskor már nyoma sem volt a télnek” – emlékezett vissza az elmúlt 25 évre az ötletgazda.

A Hargita Megyei Farsangbúcsúztató jó alkalom arra, hogy az egyes székek települései egymással találkozzanak, a 2018-as farsang megszervezésére Csíkszentsimon vette át a stafétát. Az örökös résztvevők Alsósófalva, Csíkcsicsó, Csíkborzsova, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Kászonaltíz, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Csobotfalva (Csíkszereda) és Szentegyháza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?