Tánc, zene, slam poetry Mátyás király születésnapján

Tánccal, zenével, slam poetryvel emlékeztek csütörtök délután az 574 éve született Mátyás királyra Kolozsváron. Az RMDSZ által szervezett, Mathias Rex #574 nevű rendezvényen rajzversenyt és fogalmazásvetélkedőt tartottak Agapé Hotel Heltai Gáspár termében.

Az eseményen kiállították a gyerekek által beküldött rajzokat és díjazták a Mátyás király álruhában című fogalmazáspályázatra beérkezett munkákat.  A vendégeket a reneszánsz időkbe visszarepítő muzsikával várták, furulyaszóval és gitárzenével teremtettek kellemes hangulatot a szervezők. Az eredményhirdetés előtt a Passeggio táncegyüttes mutathatta be táncelőadását.

 

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, Csoma Botond kihirdette a rajzok és a pályázati munkák díjazottjait. A rajzpályázatra minden elemista tanuló benevezhetett, és egy A4-es méretű munkát küldhettek be, amelynek témája: Mátyás király álruhában! volt. Ugyanebben a témában kellett mesét írniuk a pályázni kívánó ötödikes tanulóknak, akiknek egy már általuk ismert Mátyás király mesét kellett bemutatniuk saját szemszögükből, mint a mese szereplői.

A hatodikosok feladata ugyancsak a meseírás volt, azonban a mesében Mátyás király, álruhában, egy napjainkban előforduló problémát old meg. A hetedikeseknek naplóbejegyzést kellett írniuk a király egyik kolozsvári látogatásáról, míg a nyolcadikosoknak interjút kellett készíteniük Mátyás királlya. A pályázatokra több mint háromszáz rajz és negyven írás érkezett.

A fogalmazáspályázat első helyezettje egy két éjszakás budapesti kirándulást nyert a Blue Travel utazási iroda jóvoltából, és értékes ajándékokkal gazdagodtak a verseny többi díjazottjai is. Végezetül Mátyás királyról szóló slammjüket adhatta elő André Ferenc és Vass Csaba, a The Nest kortárs kulturális műhely szervezésében.

A rendezvény médiapartnerei a Paprika Rádió és a Transindex volt, míg társszervező az Argumentum Ad Populum Egyesület.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?