Gyergyószárhegyen két iskola udvarát elöntötte a víz

Nem lesz tanítás pénteken Gyergyószárhegy község két oktatási intézményében. A heves esőzések következtében a domboldalakról lezúduló víz elöntötte az iskolák udvarát. 

A domboldalról lefolyó víz elöntötte az iskolák körüli területeket, az oktatási intézményekbe körülményes a bejutás, ezért döntöttek úgy, hogy felfüggesztik pénteken a tanítást - nyilatkozta csütörtök este az Agerpres hírügynökségnek a község polgármestere, Danguly Ervin. A kialakult helyzet az időjárás felmelegedésének és az elmúlt órákban lehullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhető.

„Pénteken nem lesz tanítás, értesítettük a tanfelügyelőséget is. Az igazgató asszonnyal úgy határoztunk, hogy a gyerekek ne menjenek iskolába, mert nagyon veszélyes főleg a kisebb diákok számára” – nyilatkozta Danguly Ervin.

Az éjszaka folyamán az önkéntes tűzoltók és a polgárőrség segítségével próbálták kiszívni az udvarokon álló vizet. A község vezetője elmondta, csütörtökön több pincéből és istállóból szívták ki a felgyűlt vizet az önkéntes tűzoltók. A két iskolában mintegy 400 diák és óvodás tanul. Az elmaradt órákat a diákoknak később be kell pótolniuk - mondta Görbe Péter tanfelügyelő. 

A Hargita Megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) beavatkozására csütörtökön a csíkszeredai Zsögöd negyedben, Csíkcsomortánban, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen és Székelyudvarhelyen is szükség volt, ugyanis az árvíz több háztartásban gondot okozott - mondta Alina Ciobotariu, az ISU szóvivője. 

Hargita megyében több órán keresztül esett az eső, a felmelegedés következtében az elmúlt napokban esett hó olvadni kezdett, ezáltal áradásokat okozva.

Kimaradt?