FRISSÍTVE: A PSD és az USR is jelezte Bocnak: ideje lenne rendezni a többnyelvű táblák ügyét

FFRISSÍTVE: Több párt, az ellenzéki PSD és az USR is jelezte Kolozsvár polgármesterének, Emil Bocnak, hogy ideje lenne végre rendezni a többnyelvű táblák ügyét a kincses városban. Meg nem erősített információk szerint még nem döntött a városháza abban, hogy megfellebbezi-e a Kolozs megyei törvényszék alapfokú döntését, miszerint magyar nyelven is ki kell függeszteni Kolozsvár nevét a város bejáratainál, bár a polgármesteri hivatal szóvivője, Oana Buzatu kedden úgy nyilatkozott, hogy „kötelességük” benyújtani az óvást. Az RMDSZ pénteken találkozik a polgármesterrel.

FRISSÍTÉS 2: Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke a Maszolnak elmondta, hogy csütörtökön a fellebbezéssel kapcsolatban egyeztetett Emil Boc polgármesterrel. A polgármester közölte, addig, amíg a Kolozs megyei törvényszék nem teszi közzé az alapfokú ítélet indoklását, nem foglal állást abban a kérdésben, hogy a városháza nyújt-e be óvást vagy sem. Arra kérdésre, hogy az RMDSZ-PNL koalíció tovább fog-e működni, ha a városháza megóvja az ítéletet, Csoma Botond elmondta, hogy „még egyszer nem fogja lenyelni a békát”. A Kolozs megyei elnök elmondta, hogy ebben a kérdésben nem egyedül fog dönteni. 

A Kolozs megyei törvényszék kedden kétszeri halasztás után helyt adott a Minority Rights Egyesület kérésének, hogy függesszék ki a város bejáratainál lévő helységnévtáblákon Kolozsvár nevét magyarul. Az ítélet indoklása utáni 15 napon belül a városháza megóvhatja a döntést. A polgármesteri hivatal már egyszer fellebbezett a törvényszék 2014-es ítélete ellen, amely szintén kimondta, hogy ki kell függeszteni a többnyelvű táblákat. Az RMDSZ, amely akkor is a PNL koalíciós partnere volt, lenyelte a békát, a kérdés az, hogy most ezt megteszi-e. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke megkeresésünkre jelezte, addig nem kíván nyilatkozni az ügyben, amíg a tárgyalások ezzel kapcsolatban a polgármesterrel le nem zajlanak.

A döntés napján a szövetség közleményben gratulált a Musai-Muszáj mozgalomnak és a Minority Rights Egyesületnek."Bár hosszas pereskedés előzte meg ezt a döntést, meggyőződésünk, hogy a Musai-Muszáj és a Minority Rights Egyesület kezdeményezéséhez csatlakozó civilek győzelme Kolozsvár számára egy új időszak kezdetét jelenti. Hiszünk abban, hogy valamennyi román politikai párt felismeri ezt a történelmi pillanatot, amelyet a ’90-es évek rossz beidegződéseivel való végleges szakítást jelenthet, és amely által Kolozsvár európai hírnevéhez, múltjához és jelenéhez méltó módon, közös akarat által rendezheti végre ezt a kérdést" - olvasható a szövetség hírlevelében.

Kedden Oana Buzatu, a polgármesteri hivatal szóvivője a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, hogy a polgármesteri hivatalnak törvényes kötelessége kimeríteni az összes jogi lehetőséget, éppen ezért óvást nyújt be az alapfokú ítélet ellen. Többek értelmezése szerint viszont csak abban az esetben köteles a városháza az összes jogi lehetőséget kimeríteni, ha anyagi értékekről van szó, ha a tét pénzösszeg, ingatlan stb. 

"Ne feledjük, itt nemcsak jogi döntésről van szó, hanem arról is, hogy a PNL és az RMDSZ a helyhatósági választások után együttműködés megállapodást írt alá, amelyben felvállalják a többnyelvű táblák rendezését. Furcsa lenne a városvezetés részéről, hogy azt ezt rendező bírósági döntést megóvnák" - emlékeztetett a Minority Rights Egyesületet képviselő Szőcs Izabella jogtanácsos.

A PSD és az USR is jelzett Bocnak

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei szervezetének elnöke, Gabriel Horia Nasra szerdán a Facebook-oldalán szólította fel Emil Boc polgármestert, aki a PNL színeiben nyert mandátumot, hogy ne kardoskodjon tovább a kétnyelvű helységnévtáblák ügyében.

"Sajnálatos, hogy Emil Boc továbbra is napirenden tartja ezt a hamis politikai kérdést, miközben Temesvár, Brassó, Nagyszeben vagy Szászmedgyes már túllépte a kulturális súrlódások ezen szakaszát. Meg kell érteniük, hogy a populista témák már nem jelentenek prioritást, és hogy szükséges a város bejáratainak korszerűsítése, amelyek fölött eljárt 50 év. Cluj-Napoca, Klausenburg, Kolozsvár, Claudiopolis ugyanazt a várost, ugyanazt a közösséget jelentik" - írja.

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) Kolozs megyei szervezete szerdán három nyelven, románul,. magyarul és németül foglalt állást a kérdésben.

"Az USR kolozsvári szervezete egyrészt örömmel, másrészt keserűséggel fogadta a hírt, hogy a kolozsvári törvényszék arra kötelezi a polgármesteri hivatalt: román-magyar kétnyelvű helységnévtáblákat állítson a város bejárataihoz. Számunkra a Minority Rights Egyesület keresetének elfogadása olyan szimbolikus gesztus, amely a történelemmel való megbékélésre bátorít, és reméljük, hogy a jövőben nem fogjuk többet a múlt hibáit elkövetni. A keserűségünk viszont abból fakad, hogy ehhez a gesztushoz bírói döntésre volt szükség. Bízunk abban, hogy a helyi önkormányzat, Emil Boc polgármesterrel az élen, meg fogja érteni ennek a döntésnek a fontosságát, és abba fogja hagyni a jogi eljárásokat. Ugyanakkor reméljük, hogy ez az önkormányzat úgy akar a város történelmében feltűnni, mint az az önkormányzat, amelyik önszántából állított kétnyelvű helységnévtáblákat, nem csak azért, mert muszáj" - olvasható az állásfoglalásban.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ pénteken találkozik a polgármesterrel

Az RMDSZ küldöttsége pénteken találkozik Emil Boc polgármesterrel, és megpróbálják meggyőzni, hogy az önkormányzat ne fellebbezze meg a bírósági döntést - mondta a Maszolnak Kelemen Hunor. A szövetségi elnök csütörtöki, sepsiszentgyörgyi sajtóbeszélgetésen rámutatott: butaság lenne, és semmi nem indokolja, hogy a kolozsvári önkormányzat fellebbezzen a döntés ellen, ha viszont megteszi, az „nagyon megterheli” az RMDSZ kapcsolatát a Nemzeti Liberális Párttal (PNL). 

Hozzátette: Horváth Anna alpolgármester és Csoma Botond pénteken egyeztet erről a kérdésről Emil Boc polgármesterrel. Az érvük az, hogy a többnyelvű táblák kihelyezése nem vagyoni kérdés, amelyben köteles lenne végsőkig perelni a városháza. Ez esetben a városházát nem kérheti számon a számvevőszék.

Kelemen Hunor arra is rámutatott, hogy a kétnyelvű táblák ügyében az a furcsa helyzet alakult ki Kolozsváron, hogy az ellenzéki PSD és az USR állt az RMDSZ mellé, holott a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) vannak koalícióban. Kelemen Hunor bízik benne, hogy sikerül meggyőzni a polgármestert, hogy ne fellebbezzen, hiszen most már nem állíthatja, hogy pártjának hátránya származik belőle, mert az ellenzék támadni fogja emiatt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?