Marosvásárhelyi katolikus gimnázium: akadékoskodik a prefektus

Lucian Goga Maros megyei prefektus jogszerűtlennek nyilvánította a Római Katolikus Teológiai Líceumot is magába foglaló iskolahálózati tervet.  Az RMDSZ szerint a kormány megbízottja időhúzásra játszik.

Kedvezőtlenül alakul a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügye: Lucian Goga Maros prefektus visszaküldte a városi tanácsnak az egyházi tanintézményt is magába foglaló iskolahálózati tervet, arra hivatkozva, hogy az erről szóló határozat jogszerűtlen.

Mint korábban írtuk, a határozatot az RMDSZ kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülésén fogadta el a helyi tanács. Az iskolahálózat tervét a tanfelügyelőségnek kellett volna jóváhagynia, ám előbb a prefektúra véleményezte a jogszerűségét.

A prefektus elsősorban azt kifogásolta, hogy az ülés meghirdetése és időpontja között nem telt el a törvény által előírt legkevesebb három nap. Lucian Goga azt is kifejtette az Agerpres hírügynökségnek, hogy a törvény értelmében nem az önkormányzatnak kellett volna elküldenie az iskolahálózat tervét a tanfelügyelőségre, hanem a polgármesteri hivatalnak.

 „Várom a magyarázatot, hogy miért nem így történt” – jelentette ki a kormány képviselője, aki szerint a tanfelügyelőségről visszaküldött tervezetet kell majd elfogadnia az önkormányzatnak egy határozatban.

„Időhúzásról van szó”

Csiki Zsolt tanácsos, az RMDSZ-frakció vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy a prefektúra visszaküldte az önkormányzati testületnek a határozatot. „Én nem értem, mire megy ki ez az egész, mi a törvény minden betűjét betartottuk, amikor ezt a döntést meghoztuk” – mondta Csiki. Emlékeztetett, hogy február 7-én hirdették meg a rendkívüli tanácsülést, amit február 10-én tartottak meg, tehát a törvényben előírt három nap eltelt.

„Az az érzésem, hogy időhúzásról van szó” – mondta a frakcióvezető, aki a prefektusnak azzal a kifogásával sem ért egyet, hogy nem az önkormányzat feladata az iskolahálózatról dönteni. A továbbiakban a jogászokra vár tisztázni, hogy milyen tévedésről lehet szó, illetve miként lépjenek tovább – mondta a tanácsos.

Az ügyben Illés Ildikót főtanfelügyelőhelyettest is megkerestük, aki elmondta: ezzel az újabb visszalépéssel leállt a beiskolázási terv elfogadtatásának folyamata, nem lehet tudni, mi következik ezután. „Naponta tárgyalunk, egyeztetünk, egyetlen illetékes sem vállalja a döntést, nem tudom, mi lesz ennek a vége” – mondta a Maszolnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?