Egy hét van még hátra a 600-as űrlap leadására

Január 31-ig kötelesek letenni a független tevékenységből származó jövedelműek a nyugdíjbiztosításra vonatkozó nyilatkozatukat a területi adóhivatalnál. Az egyéni vállalkozók, családi vállalkozások tagjai, gazdasági tevékenységet folytató engedélyezett magánszemélyek (PFA), szabadfoglalkozásúak és azok, akik szerzői jogdíjból valósítanak meg jövedelmet, 2013-tól az adóhivatalnál jelentkeznek bevallásukkal.

Tavaly július óta az adóhatóság állapítja meg és veti ki a társadalombiztosítási befizetési kötelezettséget, az érintetteknek pedig ezen túl az államkincstárnál kell befizetniük a hozzájárulásokat. A 600-as nyilatkozatot az előző naptári évre vonatkozóan január kell kitölteni papíron, és be kell nyújtani az illetékes adóhivatalhoz.

Nem kell az űrlapot letenniük a nyugdíjtörvény 6. cikkelyében felsoroltaknak: munkaszerződéses alkalmazottaknak, katonáknak, köztisztviselőknek, más rendszerekben nyugdíj-hozzájárulást fizetőknek, civil szerződéseseknek. Fontos tudnivaló, hogy nem köteles a nyugdíj-hozzájárulást külön is fizetniük azoknak, akiknek alkalmazotti vagy nyugdíjas státusuk is van.

Azok a magánszemélyek, akik ezen túl engedélyeztetik tevékenységüket és kötnek szerződést a nyugdíjpénztárral, első alkalommal 15 napon belül kötelesek letenni a kitöltött 600-as űrlapot az adóhivatalnál.

Kimaradt?