FRISSÍTVE - Elakadt a prefektúrán a marosvásárhelyi iskolahálózat terve

FRISSÍTVE: Még nem jutott el a Maros megyei tanfelügyelőségre a katolikus gimnáziumot is tartalmazó iskolahálózat-tervezet, amelyet tíz napja fogadott el rendkívüli ülésén a marosvásárhelyi városi tanács. Az önkormányzati határozat a prefektúrán akadt el, a kormányhivatalnak ugyanis véleményeznie kell a törvényességét. Szerdán lejár az iskolahálózat elfogadásának határideje.

Lucian Goga prefektus korábban azt ígérte, hogy a hivatal legkésőbb hétfőre megállapítja a határozat jogszerűségét, ez azonban még nem történt meg. „A jogászaink még dolgoznak az ügyön. De ígérem, hogy ezen a héten véleményezzük a határozatot” – nyilatkozta a Maszolnak kedden a kormány megbízottja. 

A határozatot csak a prefektúra véleményezése után iktatják a tanfelügyelőségen, amelynek jóvá kell hagynia az iskolahálózatot. Ezek után a tervezet ismét a városi tanácshoz kerül elfogadásra. Székely Szilárd, a Római Katolikus Teológiai Líceum ügyvivő igazgatója korábban a Maszolnak elmondta, ha a tanfelügyelőség nem hagyja jóvá a tervezetet, a törvény értelmében az előző évi iskolahálózat marad érvényben, és ebben a katolikus gimnázium is szerepel.

„Természetesen, ha a tanfelügyelőség is megerősítené az iskolahálózat tervét, akkor az nagyobb biztonságot jelentene számunkra, megerősítené az iskola pozícióját, valamint a szülők bizalmát is” – magyarázta az intézmény ideiglenes vezetője.

FRISSÍTÉS: Szerdán lejár a határidő

Az oktatási minisztérium február 22-t szabta meg a marosvásárhelyi iskolahálózat jóváhagyása határidejeként – mondta a Maszolnak Székely Szilárd, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyvivő igazgatója. „A határidőt mindig a minisztérium állapítja meg, ez ez már a sokadik halasztás volt az iskola körül kialakult helyzet miatt” – magyarázta.

Székely Szilárd azt is elmondta: eddig a polgármesteri hivatalok oktatási intézményekért felelős igazgatóságának volt a feladata az iskolahálózat-tervezet összeállítása és továbbítása a tanfelügyelőségre. Ez az idéntől változott meg: az önkormányzatoknak kell a tervet elkészíteniük, megszavazniuk és a tanfelügyelőségnek eljuttatniuk.

„Csakhogy mint minden tanácsi határozatot, ezt is láttamoznia kell a prefektusnak. Ha a prefektúra jogszerűtlennek nyilvánítja a határozatot, visszaküldik a tanácshoz, ahol újabbat kell fogalmazni, és azt újból megszavazni” – tájékoztatott az igazgató. 

Kapcsolódók

Kimaradt?