Székely Szilárd: várjuk a tanfelügyelőség lépéseit

Rengeteg az adminisztrációs tennivaló: a tanárok december 16-án kaptak legutóbb fizetést, igazolásokat kell kitölteni és aláírni, diákoknak, gyereknevelési szabadságon levő pedagógusoknak – sorolta a Maszolnak a tennivalóit Székely Szilárd, akit a tanfelügyelőség ideiglenesen megbízott a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatói teendőinek az ellátásával.

„Nem kifejezetten igazgató vagyok, csupán rámruházták az igazgatói jogkört, egyelőre 60 napra, ha szükséges, akkor még lehet hosszabbítani. De remélem, erre nem lesz szükség” – nyilatkozta a pedagógus. A tanári közösség által a tanfelügyelőségre benyújtott beiskolázási tervről elmondta: érdeklődött már a főtanfelügyelőhelyettesnél, hogy szükséges-e azt újból, pecséttel ellátva újból benyújtani. „Egyelőre azt a választ kaptam, hogy ha szükséges, akkor szól a helyettes főtanfelügyelő” – mondta Székely.

A tanintézmény jövőjét firtató kérdésünkre válaszolva a megbízott iskolavezető emlékeztetett: az önkormányzat a legutóbbi rendkívüli ülésén elfogadta az iskolahálózat tervét, amelyben a katolikus gimnázium is szerepel, így most a tanfelügyelőségen van a sor, hogy rábólintson, és visszaküldje az önkormányzatnak.

„Ha ezt a tanfelügyelőség nem teszi meg, a törvény értelmében az előző évi iskolahálózat marad érvényben, és ebben a katolikus gimnázium is szerepel. Természetesen, ha a tanfelügyelőség is megerősítené az iskolahálózat tervét, akkor az nagyobb biztonságot jelentene számunkra, megerősítené az iskola pozícióját, valamint a szülők bizalmát is” – magyarázta az intézmény ideiglenes vezetője.

A szülők véleménye egyébként megoszlik: míg egyesek azt látják elfogadhatóbbnak, ha az iskola osztályait, mint katolikus osztályokat, más iskolákhoz csatolnák, mások ezt nem tartják elfogadhatónak. Ezt a lépést Székely Szilárd sem tartja megoldásnak, mivel egy olyan tanintézményt, amelynek több mint 300 tanulója van, a törvény szerint nem sorolhatnak be egy másikhoz. A katolikus gimnáziumnak jelenleg 405 diákja van.

Korábban ellehetetlenült az iskola működése

Mint ismert, az iskola volt igazgatója, Tamási Zsolt és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016 november elején indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az ügyészek szerint a gyanúsítottak törvénytelenül jártak el a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásakor, és annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Stefan Somesant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja.

Az igazgató elleni eljárás a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem folyósíthatta a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számlákat. Decemberben a DNA egy alkalommal lehetővé tette, hogy az igazgató négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működéséhez szükséges iratokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?