Ötezer lejre büntették a magyarokat sértegető Radu Banciut

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács ötezer lejre bírságolta szerdán Radu Banciut, B1 hírtelevízió műsorvezetőjét, aki tavaly októberben a magyarokról tett sértő kijelentéseket.

Radu Banciu a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán arról értekezett, hogy a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában. Egyebek mellett kijelentette, Erdély remekül nézne ki magyarok nélkül, és az erdélyi magyaroknak Magyarországra kellene költözniük, illetve hogy Európában egyetlen nemzet sem szereti a magyart.

A tanács hivatalból indított eljárást a műsorvezető ellen, de Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője és az Active Watch emberi jogi egyesület is feljelentést tett. A testület egyöntetűen megállapította, hogy a műsorvezető diszkriminált, és ötezer lejre bírságolta. A tanács határozata ellen Banciu a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

A román audiovizuális tanács korábban a B1 csatornát szintén Banciu műsora miatt, a törököket, muzulmánokat sértő kijelentésekért kétszer is megbüntette, egyszer 20 ezer, második alkalommal 30 ezer lejre.

Kapcsolódók

Kimaradt?