Kolozsvári táblaper: hivatalosan is áthúzta a statisztikai hivatal a városháza érveit

Megkapta a Kolozs megyei törvényszék a statisztikai hivatal átiratát, amelyben közlik: a népszámláson kívül nem létezik hivatalos adat arról, hogy a lakosság hány százaléka vallja magát valamely etnika kisebbséghez tartozónak egy adott városban, régióban - tájékoztatott Szőcs Izabella jogtanácsos, aki kedden a felpereseket képviselte a többnyelvű helységnévtáblák ügyében. Ezzel gyakorlatilag cáfolta a statisztikai hivatal a kolozsvári városháza korábbi érvét - mutatott rá.

Mint arról már beszámoltunk, a városháza 2001-es "hivatalos" statisztikai adatokra hivatkozva érvelt amellett, hogy amikor megszületett a 90/2002-es tanácsosi határozat, amely előírja a többnyelvű táblák kifüggesztését, a magyar lakosság számaránya már nem érte el a 20 százalékot. A helyi önkormányzat 2002-es határozata a közigazgatási törvényre alapozva született meg, amely szerint a kincses város etnikai összetételének megállapításában az 1992-es népszámlálási adatok a mérvadóak (pontosabban voltak akkor). Az 1992-es népszámlálási adatok szerint Kolozsváron a magyar lakosság az összlakosság több mint 20 százalékát tette ki. 

A többnyelvű helyságnévtáblákért pereskedő Minority Rights Egyesület már az előző tárgyaláson rámutatott a polgármesteri hivatal csúsztatására egy, a statisztikai hivataltól kikért dokumentummal, a bírónő viszont úgy döntött, újabb iratokat kérvényez az intézménytől, amelyben pontosan feltüntetik, mikortól léteznek hivatalos adatok Kolozsvár etnikai összetételéről, és mekkora a magyarság számaránya mindhárom (1992-ben, 2002-ben és 2011-ben) népszámlálás esetén. Ezt az átiratot a bírónő a keddi tárgyaláson bemutatta. 

Arra a kérdésre, hogy a városháza képviselője, jogi tanácsadója hogyan reagált arra, hogy 2001-ben még az 1992-as adatok voltak érvényben, Szőcs Izabella elmondta: érdemben sehogy. Hozzátette, megismételték a már korábban oly sokat hangoztatott érvüket, miszerint jelenleg a város magyar lakosságának számaránya 20 százalék alatt van. 

Február 14-én várható döntés

Szőcs Izabella jogtanácsos elmondta, az ügyhöz csatlakozó felperesek körül nagyon sokan, körülbelül harmincan jelentek meg a keddi tárgyaláson, ők egyenként bemutatkoztak a bírónőnek. A tárgyalás végén a bírónő úgy határozott, hogy február 14-én hoz döntést. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora az esélye annak, a döntés helyett újabb tárgyalásra kerül sor, a jogtanácsos elmondta, elképzelhető ez a forgatókönyv is, hiszen korábban erre többször is volt példa. 

Mint arról már beszámoltunk, tavaly szeptemberben a táblabíróság úgy döntött, hogy újratárgyalásra visszaküldi az első fokon eljáró Kolozs megyei törvényszéknek a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák dossziéját. A táblabíróság döntése azt jelentette, hogy semmissé lett a Kolozs megyei törvényszék 2016. februári határozata, amely szerint Kolozsvár magyarságát nem illetik meg a többnyelvű helységnévtáblák. Az ügy tárgyalása évek óta zajlik. Korábban, 2014-ben egy törvényszéki ítélet arra kötelezte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy helyezzen ki magyar nyelvű névtáblákat Kolozsvár bejárataihoz (még úgy is, hogy a magyar lakosság számaránya nem éri el a 20 százalékot). Az önkormányzat fellebbezett. Az ügyről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódók

Kimaradt?