Megjelent az Erdélyi Gyopár legfrissebb lapszáma

A 2017-es esztendő első Erdélyi Gyopárja, az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavi folyóirata adja minden olvasója tudtára: ti vagytok a föld sója.

Ahhoz az emberhez szól, aki a természet alkotta világban helyet kérve otthont épít és közösséget kovácsol. Aki képes a szimbiózisra, a körülötte lévő értékek felismerésére, és azok megismertetésére. Ezt célozza az EKE kiadványa is.

A friss lapszám, mint már szokássá vált így esztendő elején, hozza az EKE-napi pályázat meghirdetését is. Elsőstől érettségizőig bárki beküldheti írását az Így kirándult a nagyapám témájú megmérettetésre. A részletek és kecsegtető díjak listája az Erdélyi Gyopárban megtalálható. Ugyancsak itt lehet olvasgatni túraajánlókat, latolgatni, hová lenne legérdemesebb elmenni a XXVI. EKE Vándortábor kínálatából. Azt is érdemes megnézni, merre jártak az elmúlt időszakban az EKE-osztályok tagjai, mi történt Erdély legnagyobb civil szervezetének berkeiben.

Sajnos szomorú hír is került a Gyopárba. A Fogarasi-havasokban vesztette életét egy gyergyószentmiklósi testvérpár. A kiadványban látható kép az utolsó túrájukról származik. A tragédia kapcsán született egy írás, amely a lavinákról szól, a veszély felismeréséért és kivédéséért. Ezt is érdemes alaposan átböngészni.

Új rovattal bővül a folyóirat tartalma. A Hazajárás Erdélyben-sorozat a Hazajárók szemszögéből mutatja be Erdély szépségeit, Kenyeres Oszkár tolmácsolásában. Ugyanakkor idénre is megtartjuk, sőt bővíteni szeretnénk a néprajzi rovatot, minden alkalommal lesz gombászásra csábítás, folytatódik a védett területek és borvízlelő helyek ismertetése, akárcsak a csillagvizsgálat. Szeretnénk, ha az elődökre, a 126 éves egyesület múltjába visszatekintve szabhatnánk irányt az életnek. Ezért lesz helye mindig a historikumnak, a nagy elődök bemutatásának. Mint ahogy a gyermekeket is erre biztatjuk: amit nem tudsz, kérdezd meg nagyapádtól.

Az év első lapszámát egy térképajánló zárja, a Vonatos útikalauz, mely egyedi a maga nemében, és minden magyar figyelmét szintén Erdélyre, Csíksomlyóra és pünkösdre irányítja. Hogy útra készülve megérezze az ember, hol is van a föld sója.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kiadványát keresse az EKE-osztályoknál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?