Huszonkét illeték szűnik meg a belügyminisztériumi intézményekben

Összesen huszonkét illeték szűnik meg február elsejétől a belügyminisztérium alárendeltségében működő intézményekben, a 102 nem adójellegű illetékek törléséről szóló törvény hatályba lépése nyomán. Többnek az eltörlése az autósokat érinti kedvezően.

A tárca vasárnapi közleményében emlékeztet: megszűnik többek között az erkölcsi bizonyítvány kiállításának 10 lejes díja; az iratot ezután ingyen bocsátják a természetes és a jogi személyek rendelkezésére.

Megszűnik további nyolc, a jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó Hivatal által kiadott okiratok kiállításához szükséges bélyegilleték (köztük a gépjárművezetői vizsga díja). Törlik a személygépkocsik és pótkocsik forgalomba íratásakor felszámolt illetékek egy részét, valamint a természetes és jogi személyek által kért adatokért eddig fizetett illetékeket a lakosság-nyilvántartó és a gépjármű-nyilvántartó hivatalokban.

Megszűnik a prefektusi hivatalnak befizetett háromféle hitelesítési illeték, amelyekre hivatalos közigazgatási okiratok kiváltásakor volt szükség. Az útlevelek kiváltása 22 lejjel fog kevesebbe kerülni február 1-jétől, az egyszerű, ideiglenes útlevélért már nem kell kifizetni a 100 lejes sürgősségi illetéket. Az 5 évig érvényes elektronikus útlevél 258 lejbe kerül, a 3 évig érvényes útlevél 234 lej, az 1 évig érvényes ideiglenes útlevél 96 lejbe fog kerülni február elsejétől.

Megszűnik továbbá a névváltoztatás bejelentésekor alkalmazott, az állampolgárság és lakóhely bizonyítására szolgáló iratok kiváltásakor felszámolt, illetve az ideiglenes személyi igazolvány kiváltásakor fizetett illeték is.

A 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvény 2017. január 6-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és február elsején lép hatályba. A belügyminisztériumi intézményekben eltörölt díjak részletes listáját itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?