Az utcára tett diáklány személyi jogai is sérültek

Továbbgyűrűzik a székelyudvarhelyi Református Diákotthon körüli botrány, az ügyészségi feljelentés után a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnál is panaszt tett annak a lánynak az apja, akit január 9-én utcára tettek a fagyban a bentlakásból.

Az ügyészségi feljelentést kiskorú testi épségének veszélyeztetése vádjával tették, miután a rendőrségen oda irányították a 16 éves lány apját, Lőrincz Sándort. A gyermekvédelmi igazgatóságon tett bejelentésben azt kifogásolja az apa, hogy a diákotthon kuratóriuma még a múlt héten a sajtóhoz eljuttatott állásfoglalásában közzétette a lány nevét, illetve egy fényképet is csatoltak a közleményhez, amelyen a diáklány látható.

Elekes Zoltán, a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy az apa panasza jogosnak tűnik, iktatták és az illetékes osztály munkatársai már meg is kapták az ügycsomót, így elindulhat a kivizsgálás.

„Témafelelőst neveztünk ki az igazgatóságon belül, jogásszal, valamint egy szociális munkással bővülő csapat dolgozik majd azon, hogy az ügy részleteit feltárja. Minden hasznosítható információt össze fognak gyűjteni, és ha olyasmire bukkannak, ami törvénybeütköző, akkor minél rövidebb határidőn belül eljuttatják az ügycsomót az illetékes hatósághoz” – ismertette a most induló munkafolyamatot az igazgató.

Hozzátette, amennyire ismeri az ügyet, abból úgy látja, hogy a gyermekvédelmi törvények szerint valóban kihágás történt. „Kiskorúak személyes adatának nyilvánosságra hozása tiltott, különösen ilyen negatív kontextusban” – mondta. Az adatok közzétételének tilalma egyébként a szülőkre is vonatkozik.

Az Udvarhelyi Híradó szerint a kiskorú diáklányt sokan zaklatták telefonon, akik védelmükbe vették a diákotthonban alkalmazott drákói szigoráról elhíresült belső szabályzatot, illetve az lelkész-igazgató, Dobai László személyét. Az apa elmondta, olyanok is szép számban telefonáltak, akik egyetértenek a lánnyal és a szüleivel, és támogatásukról biztosították a családot.

Az ügy heves reakciókat váltott ki a közösségi oldalakon, valamint az újságok kommentszekciójában, többen is jelezték, hogy a diákotthon lakói voltak, ismerik és elítélik a szabályzatot, illetve rendkívül merev embernek tartják az igazgatót. Vannak viszont, akik védelmükbe vették az intézményt és nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelyhez aláírásokat is gyűjtenek. A következő olvasható a nyilatkozatban: „amellett foglalunk állást, hogy az RDA-ról és Dobai László intézményigazgató munkásságáról médiában forgalmazott kép sok ponton sarkított és torz. Mint minden intézmény működése, kétségkívül az RDA rendszere is jobbítható – ehhez nyitottságot, eredményes párbeszédet kívánunk a bentlakás diákjainak és irányítóinak.” Cikkünk megjelenésének pillanatában 133-an írták alá a petíciót.

Amint arról a Maszol is beszámolt korábban, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolába járó lányt azért utasították ki a diákotthonból, mert nem vett részt a karácsonyi vakáció előtt az intézmény szabályzatában kötelező programként kiemelt csendes napon. Később kiderült, hogy a diáklány aznap igazoltan betegség miatt hiányzott a csendes napról, viszont az internátus vezetésének tudomására jutott, hogy egy csíkszeredai mesterképzésen vett részt abban az időpontban. A diákotthon igazgatója emiatt is kérdőjelezte meg a lány szavahihetőségét, és döntött úgy, hogy távoznia kell az intézményből.

Az egyház hallgat

Székelyudvarhely önkormányzata korábban a református egyházzal közös bizottság felállítását szorgalmazta az eset kivizsgálására. Mint megtudtuk, január 13-án a város képviselete és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke megbeszélést folytattak az ügyben. Megkerestük a városházát és a püspöki hivatalt is, hogy mire jutottak, de egyelőre sem a városvezetés, sem a püspök nem kíván nyilatkozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?