Példátlan informatikai támadás érte Romániát

Informatikai támadás érte Romániát – közölte szombaton a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője. Sorin Sava tájékoztatása szerint a hackerek az ország természeti erőforrásainak lelőhelyeiről - többek között a Fekete-tengerről - szóló kormányzati dokumentumokat kerestek, de az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos iratokat is próbáltak megszerezni.

hackertamadas

A titkosszolgálat szakemberei egy olyan vírust azonosítottak a kormány számítógépes rendszerében, mely másolatokat készített több fontos dokumentumról. Ehhez hasonló súlyosságú informatikai támadást eddig soha nem tapasztaltak az országban.

A titkosított iratokat a támadóknak azért nem sikerült megszerezniük, mert ezeket – nemzetbiztonsági okokból – nem őrzik internethez csatlakoztatott számítógépeken. 

Románia helyzete nem egyedi, egyre több kelet-európai országra indítanak hasonló támadásokat  hackerek, akiknek a titkosszolgálat szerint a központi számítógépük valahol Oroszországban van. A vírust nem csupán kormányzati gépekre telepítették fel, hanem nagyobb – a természeti erőforrásokkal foglalkozó cégekére is – mondta el Sorin Sava.

A szóvivő közölte, értesítették a kormányhivatalokat és megtették a szükséges óvintézkedéseket.

Kimaradt?