Az állami gondozottak Székelyföldről leginkább Magyarországra mennek dolgozni

Sok esetben a külföldi munkavállalás jelenti a megoldást a gyermekvédelmi rendszert elhagyó Hargita megyei fiatalok számára - mondta Elekes Zoltán, a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) vezetője. Jelentős részük Magyarországon keres állást, mert a magyar nyelv ismerete előnyt jelent számukra. 

Elekes Zoltán elmondta, ezek a fiatalok könnyebben találnak munkát külföldön, mert ott nem éri őket hátrányos megkülönöztetés a bőrszínük miatt, vagy amiatt, hogy gyermekotthonokban nőttek fel. Sokan háztartási gépeket, elektronikai alkatrészeket gyártó üzemekben helyezkednek el Nyugat-Magyarországon, jól keresnek, szállást biztosítanak számukra, és ismerik a nyelvet is - magyarázta az igazgató. 

Hozzátette, minden fiatalnak szüksége van egy helyre, amelyet otthonának nevezhet, főleg amikor az ünnepek alkalmából visszatérnek az országba. Egyeseket a Csíkszentmártonban található, átmeneti szociális központban helyezik el ilyenkor, mások rokonoknál vagy barátoknál laknak - tette hozzá Elekes Zoltán, aki szerint sok fiatal egyetemet végez és az országban talál megélhetést, sokan azonban néhány hónap után a börtönben találják magukat. 

A tavalyi év végén a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben 1 162 gyereket tartottak számon, több mint 400 kiskorúra hivatásos nevelőszülők vigyáznak. 

2013 májusában avatták fel az átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központot Csíkszentmártonban. Egy európai uniós pályázat keretében három ház épült, amelyekben összesen tizenkét, 18. évét betöltött fiatal költözhetett be, hogy önálló életet kezdhessen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?