Dobai László: elsősorban Isten törvényének igyekszem megfelelni

„Nyugodt szívvel mondhatom, hogy semmi olyant nem követtem el, ami miatt veszélyeztetve érezhetem a tisztségemet” – nyilatkozta a Maszolnak a hétfőn este a mínusz 15 fokos hidegbe kitett lány esetéről és a bentlakás korábbi lakóinak vallomásairól a székelyudvarhelyi Református Diákotthon lelkész-igazgatója, Dobai László.

Miközben az utcára kitett székelykeresztúri lány esete kapcsán a székelyudvarhelyi Református Diákotthon korábbi lakói sorra számolnak be a sajtónak a Dobai László igazgató túlkapásgyanús – bizonyos esetekben akár vérlázító – intézkedéseiről, az intézményt működtető alapítvány kuratóriuma (amelynek elnöke maga Dobai László) terjedelmes állásfoglalást tett közzé a bentlakásban történtekkel kapcsolatban. Ennek lényege, hogy a médiában megjelenteknek semmi köze sincs a valósághoz.

A kuratórium a közleményhez csatolt egy fényképet, amely szerintük azt bizonyítja, hogy az utcára kitett diák – akit meg is neveznek – nem beteg volt, amikor a csendesnapokról hiányzott, hanem Csíkszeredában tartózkodott egy versenyen. Ugyanakkor idézik a belső rendszabályzatot, amely szerint évente három rendezvényen kell kötelezően részt venni: a gólyabálon, a csendes napokon és az évzáróünnepélyen.

„Ha a kirakás szóhoz ragaszkodunk, akkor Diánát 2016. december 19-én raktuk ki a Diákotthonból. Hogy a visszaköltözési próbálkozása sikertelen, azt az eljátszott kirakási jelenet előtt 24 órával is egyértelműen tudomására hoztuk az egész családjának. Ha aznap délben a Székelyudvarhelyen tartózkodó édesanyja, miután több forrásból is meggyőződött arról, hogy nem veszik vissza a lányát, nem gondoskodott arról, hogy a lánya ne maradjon az utcán, akkor az egyébként pedagógus szülők felelősség-tudatán el kell gondolkozni” – olvasható az állásfoglalásban.

„Ez egy előre kitervelt ügy”

A Maszol megkereste Dobai Lászlót, aki szerint a székelykeresztúri diák és a szülők egy előre kitervelt ügynek az eszközeivé váltak. „Ahol több mint 1200 ember huzamosabb időt töltött el, mindig lehet találni olyant, aki úgy érzi, hogy őt hátrány érte. De mi lenne, ha a Debreceni Református Kollégiumot is csak annak alapján ítélnénk meg, amit Móricz Zsigmond a Nyilas Misi szemszögéből bemutatott. Mindig vannak Nyilas Misik, akiket nagyon sajnálunk, és mindig vannak rosszindulatú emberek, akikről tudomásul vesszük, hogy ilyen is van” – nyilatkozta portálunknak az igazgató.

Dobai elmondta, nem tagja egyetlen közösségi oldalnak sem, ezért csak hallomásból ismeri, hogy mivel vádolták meg a diákotthon volt lakói. „Nagyon meglepett például a korábban felkapott és meglátásom szerint hamisan közölt eset arról a diákról, aki Varságra látogatott haza a sógornője temetésére. A titkárunk vitte haza a diákot autóval, megvárta a temetést és a tort, sőt koszorút is vitt a diákotthon nevében. A nap végén az előzetesen megbeszéltek ellenére a fiú nem volt hajlandó visszajönni a titkárral. Akkor is ezt úgy hozta le a sajtó, hogy mi nem engedtük el a temetésre” – magyarázta a lelkész.

Az igazgató reagált annak a volt lakónak a panaszára is, akit éjfélkor tett utcára. „Az érettségi előtt álló lány összejátszva a nevelővel este kiszökött a városba, mielőtt éjfélkor visszatért volna, kiderült a szökés, mi pedig rajta kaptuk, hogy vissza akart szökni. Akkor 100 lejt nyomtam a 19 éves lány markába, hogy menjen szállodába. Aki kiszökött, annak nincs keresnivalója közöttünk” – mondta az igazgató.

Dobai László beszámolója szerint a múlt esztendőben 16 nagyobb saját rendezvény zajlott a bentlakásban, amelyekből az említett hármon volt kötelező részt venni. Volt olyan program is, amelyen minden bentlakó részt vett, de olyan is, hogy a diákok felét sem érdekelte. „Ezt tudomásul vesszük, de a közösség egyben tartásához szükségünk van arra a kötelező háromra” – tette hozzá.

Korábban megírtuk: közös bizottság felállítására kérte fel az egyházat Gálfi Árpád polgármester a Székelyudvarhelyi Református Diákotthonból utcára tett lány esetének kivizsgálására. Kántor Csaba esperes a Maszolnak elmondta: bár a bentlakást működtető alapítvány nem egyházi felügyelet alatt áll, a városvezetés kérésétől nem zárkóznak el.

A diákotthon igazgatója kérdésünkre elmondta: nem érzi veszélyben a tisztségét. Szavai szerint elsősorban Isten törvényének, de az emberi törvényeknek is igyekszik megfelelni. „Nyugodt szívvel mondhatom, hogy semmi olyant nem követtem el, ami miatt veszélyeztetve érezhetem a tisztségemet. Minket nagyon meglepett ez az egész felhajtás, és sajnos most már kezd látszani, hogy honnan indult ez a jól megtervezett ügy. Egyértelműen eszköz volt a leány és eszköz a szülők is.”

Arra a kérdésre, hogy kinek a kezében voltak eszközök az utcára kitett lány és a szülei, így válaszolt: „Ezt olvassa ki mindenki a nyilatkozatból, ha akarja, vagy nyomozzon utána”.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?