Az ügyészségre került a fagyban utcára tett székelykeresztúri diáklány ügye

Nem marad következmények nélkül a Székelyudvarhelyi Református Diákotthonból mínusz 15 fokban utcára tett diáklány ügye. A tanuló szülei és az őt éjszakára befogadó Palló Imre Művészeti Szakközépiskola igazgatója az ügyészségen tettek feljelentést.

Az Udvarhelyi Híradó napilap kedden este számolt be Facebook-oldalán arról, hogy a lányt az indoklás szerint azért tette az utcára a bentlakás igazgatója, Dobai László, mert megszegte a belső rendszabályzatot. Azzal vétett, hogy nem vett részt egy kötelező decemberi programon. Az ügyben megkerestük a lány iskolájának, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola igazgatóját, Porsche Évát. Neki köszönhető, hogy a székelykeresztúri tanulónak nem az utcán kellett töltenie a fagyos éjszakát. Mint mondta, a lány édesapjával közösen tettek feljelentést a helyi rendőrségen.

„ENSZ-nél lehet panaszt tenni”

„Kiskorú biztonságának, testi épségének veszélyeztetése miatt tettünk feljelentést a bentlakás igazgatója ellen, hiszen anélkül lakoltatta ki a lányt, hogy hivatalos úton értesítette volna a szülőket vagy az iskolának, ahová jár, az igazgatóját, vagyis engem. A rendőrségen azt javasolták, hogy az ügyészségen tegyünk panaszt, mivel az ilyen ügyek az ő hatáskörükbe tartoznak, mi pedig ezt meg is tettük” – részletezte Porsche Éva.

Megtudtuk, hogyan zajlott a diák „eltávolítása”. Vasárnap este, amikor Lőrincz Sándor, az édesapa visszavitte lányát a diákotthonba, Dobai László igazgató azzal fogadta őket, hogy a lányt már decemberben kiutasította, ezért nem maradhat tovább. A szülő ekkor megkérdezte, hogy mit tehet, van-e lehetősége fellebbezni a döntés ellen, amire az igazgató cinikusan azt a választ adta, hogy az ENSZ-nél lehet panaszt tenni.

Dobai: a lány nem vett részt a csendes napon

Dobai László az Udvarhelyi Híradónak azt nyilatkozta, hogy hivatalosan december 19-én szűnt meg a lány kapcsolata a diákotthonnal, mivel megsértette a belső rendszabályzatot. Azt mondta, hogy csak „emberségből” engedte meg, hogy még vasárnap éjszaka is ott aludjon, másnap csak a csomagjaiért kellett visszamennie, azt pedig „mínusz húsz fokban is megteheti”.

A kilakoltatás pontos oka az, hogy a diáklány nem vett részt az év végi csendes napon, ami a bentlakás szabályzata értelmében a feltétele annak, hogy lakók lezárják az elmúlt évet. Ezért nem vette figyelembe az orvosi igazolást, amelyet a lány bemutatott. Hozzátette, a kiutasításhoz nem volt szükség kuratóriumi döntésre, mert a rendszabályzat egyértelműen fogalmaz. Dobai Lászlónak egyébként jó véleménye van a lányról, kedvesnek és jó tanulónak tartja őt.

„Ez nem emberséges hozzáállás”

Porsche Éva megerősítette, hogy a diák megbízható, jó indulatú, jó tanuló és értelmes.

„Az elbocsátása előtt Dobai László a szobatársait kérte meg arra, hogy csomagolják össze a dolgait, mivel a lány akkor még egy délutáni foglalkozáson vett részt. Ekkor felhívtak a szobatársak engem és tanácsot kértek, hogy mitévők legyenek. Arra kértem őket, hogy ne nyúljanak a dolgaihoz, mivel az magántulajdon megsértésének minősül. A lány visszaérkezve bepakolt, és nem töltött sok időt az utcán, mivel én autóval utána indultam, hogy hazavigyem magamhoz. Tegnap este pedig már az új lakóhelyén töltötte az éjszakát” – fejtette ki a művészeti iskola igazgatója.

Hozzátette: nem a belső rendszabályzat ellen tiltakoznak, hanem azt kifogásolják, ahogyan a diáklánnyal bántak, ez szerintük nem emberséges hozzáállás. „Most azon vagyunk, hogy megkeressük azokat az embereket, akik korábban hasonló helyzetbe kerültek, mert kiderült, hogy nem egy ilyen, visszaélésként értelmezhető eset történt már” – magyarázta a Maszolnak.

A bentlakást egyébként a Református Diákotthon Alapítvány működteti, amelynek az elnöke maga Dobai László, így elvileg neki nincs felettese. Az alapítványt egy olaszországi, a Metodista Egyházhoz tartozó egyesület, valamint két hollandiai szervezet támogatja anyagilag. Nem áll közvetlen kapcsolatban egyik tanintézménnyel, sem az Erdélyi Református Egyházkerülettel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?