Hármas ikrek Marosvásárhelyen: tripla öröm a családnak

A marosszentgyörgyi meddőségi klinikán péntek délután sajtótájékoztató keretében mutatták be azt boldog anyukát és három kisgyerekét, aki tavaly ősszel hármas ikreket hozott világra.

„Mikor megmondták, hogy ikreim lesznek, azt mondtam, azt sem bánom, ha hármas ikrek. Előbb egy kislányról és a fiúról szereztünk tudomást, aztán nemsokára megtudtuk, hogy még van egy kislány. Én mindig is két lányra és egy fiúra vágytam” – ecsetelte örömét a 35 éves marosvásárhelyi Ana-Maria, akit a klinikán kezeltek, és ennek eredményeképp tavaly november 6-án adott életet hármasikreinek.3as2

Az anyuka azt is elmondta, hogy a nagyszülők előbb megijedtek, de hamar megbarátkoztak a gondolattal, hogy egyszerre három unokájuk lesz.

A beültetés első próbálkozásra sikeresnek bizonyult,  2011-ben nyílt intézményben ugyanis ez volt az első hármas iker – tudtuk meg Nagy Barna szülész-nőgyógyász főrvostól, aki hozzátette, ritka esetről van szó. A beültetésnél az orvosok nem ritkán három embriót is használnak a biztonság kedvéért, de azok közül általában egy, legjobb esetben is csak kettő marad meg.

Ana-Mariának  ez volt az első beültetése, de már nyolc éve próbálkoztak többféleképpen,  hogy gyerekük szülessen. Ahogy mondta, megörült a lehetőségnek, amikor megnyílt a marosszentgyörgyi klinika, hogy nem kell többet külföldre járniuk, ahol még drágább is a beavatkozás. Jelenleg a klinikán egy mesterséges megtermékenyítés ára tízezer lej, az egészségbiztosító pénztár ezt nem támogatja. A marosszentgyörgyi klinika eddig az egészségügyi minisztériumtól kapott némi hozzájárulást, de ez most márciustól megszűnik.3as1

A három gyerek: Maria-Ioana, Antonella és Iorgu ebben a sorrendben jött a világra, a terhesség nyolcadik hónapjában. Ahogy a szakorvosok elmondták, ikreknél, főleg hármas ikrek esetében az anya nem képes normál ideig kihordani a terhességet, hiszen a magzatok egy helyet foglalnak el. Így történt ez most is, az anyuka egy hónappal a szülés előtt feküdt be a klinikára, hogy gond nélkül megszülethessenek a gyerekei, akik összesen hét kilónál is többet nyomtak a mérlegen.

A Marosszentgyörgyön működő meddőségi klinikára nem csupán Maros megyeiek jelentkeznek, hanem az ország szinte összes régiójából. Sokan megfordultak Kolozs, Hargita, Szeben, Brassó, Hunyad, Szatmár és Szilágy megyéből. A siker híre gyorsan elterjed és többen bátorságot nyernek, hogy jelentkezzenek – mondta Bogdan Cârstea, az intézmény embriológiai részlegének vezetője.

Kimaradt?