A megmaradt épületrészben tanulnak jövő héttől a kommandói diákok

A kommandói iskola megmaradt részében jövő héttől újraindítják az oktatást, tájékoztatott Kiss Imre.

A háromszéki főtanfelügyelő kedden a prefektúra, a Kovászna megyei tanács és az építkezési felügyelőség szakembereivel a helyszínen tekintette meg a kommandói iskolatűz helyszínét és tanácskoztak a helyi önkormányzattal.

Kiss Imre emlékeztetett, hogy a tűz során az iskola 25 százaléka, mintegy 360 négyzetméter vált a lángok martalékává, és egy szakértői felmérés alapján arra jutottak, hogy a megmaradt épületrészben jövő héttől elkezdődhet a tanítás.

A kommandói közoktatásban 102 gyerek jár, de ebből 20-an óvodások, akik külön épületben tanulnak. Ott van egy üres terem, ahová az előkészítős csoportot helyezik el. A megmaradt épületrészben pedig a két összevont elemi osztályt és három felső tagozatos osztályt kell jövő héttől elhelyezni.

A főtanfelügyelő hozzátette: az oltás során a megmaradt épületrészben is keletkeztek károk, betörtek az ablakok, megrongálódott a tetőzet, de a helyi önkormányzat előteremti a javításhoz szükséges pénzt és használható állapotba helyezi az ingatlant. Azt tapasztalják, hogy a helyi közösség egy emberként az ügy mellé állt, sokan segítettek az oltáskor is, és várhatóan kiveszik a részüket a megmaradt épületrész kitakarításában és helyreállításában is.

A kormánytól kérnek pénzt újjáépítésre

A kommandói Horn Dávid általános iskola épületének két kazánháza volt, mutatott rá Kiss Imre, aki szerint az egyik kazánház leégett, de a másik sértetlen és az épület azon részét szolgálja ki, amely megmaradt. A Kovászna megyei tanfelügyelőség arra kérte a kommandói önkormányzatot, hogy leltározzák fel, mi rongálódott meg, és nyújtsanak be igénylistát taneszközök, számítástechnika és kommunikációs segédeszközök pótlására.

Kiss Imre szerint a későbbiekben átfogó felmérést is végenek a kommandói iskola épületén. Ennek alapján a Kovászna megyei prefektúra és a megyei önkormányzat közösen nyújt be határozat- tervezetet annak érdekében, hogy a kormány sürgősségi alapjából pénzt kapjanak az újjáépítésre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?