Felfüggesztették a tiltakozást a lupényi bányászok

Felfüggesztették hétfőn egy hete tartó tiltakozásukat a lupényi kőszénbánya vájárai - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a Muntele szakszervezet ügyvezető elnöke. 

Darius Câmpean azt mondta, mivel a rendkívül alacsony hőmérsékleti értékek miatt nőtt az energiafogyasztás, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexumhoz (CEH) tartozó marosnémeti hőerőmű hétfőtől fokozott kapacitással működik, ehhez pedig több szénre van szükség. Ezt a bányászok is elismerték, ezért döntöttek a tüntetés felfüggesztése mellett. 

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hétfő délután találkozni fognak a CEH igazgatótanácsának elnökével, Bogdan Stănescuval, és ismertetik követeléseiket. 

Közben a lónyai bányászok érdekvédelmi szervezetének vezetője, Vasile Păduraru, valamint a korojesdi szénfeldolgozó üzem szakszervezeti bizalmija, Dorin Vezure immáron a hatodik napja éhségsztrájkol. 

"Egészségi állapotuk egyre rosszabb, de többszöri kérésünk ellenére nem akarnak beleegyezni abba, hogy kivizsgálja őket egy orvos" - mondta Câmpean. 

A lupényi bányászok január 3-án kezdték el a tiltakozást. Követeléseik között szerepel annak a vezetőségi döntésnek a visszavonása, miszerint az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik. Kérik továbbá a CEH vezetőségének lemondását, a munkavégzéshez szükséges alapvető körülmények biztosítását és a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartását. 

A CEH vezetősége által kiadott közlemény értelmében a lupényi bányászok csütörtöki és pénteki tiltakozása miatt 2.000 tonnával csökkent a kőszéntermelés, ami veszélybe sodorta a hőerőművek működését. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?