Extrém hideg várható a hét végére, összehívták a válságtörzset

Válságtörzset hívtak össze csütörtök délután a belügyminisztériumban a készenléti felügyelőség és a csendőrség részvételével a hét végére várható extrém időjárás miatt. Szombaton a hőmérséklet – 25 fokig zuhan, a csikorgó fagy heves hóviharokkal párosul.

A hírtelevíziók beszámolója szerint testület ülésén részt vett az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója, Elena Mateescu is, aki bejelentette: nem kizárt, hogy a hét végére vörös jelzésű (harmadfokú) riasztást bocsátanak ki a várható szélsőséges időjárás miatt.

A főmeteorológus tájékoztatása szerint elsősorban az ország dél-keleti megyéiben lehetnek gondok a közlekedésben. Pénteken bizonyos régiókban a szél sebessége elérheti 90 km/h-t, a hófúvások miatt jelentősen romlanak a látásviszonyok. A harmadfokú riasztást Buzău, Brăila, Ialomiţa és Vrancea megyére bocsáthatják ki – magyarázta.

Szombaton sarki hideghullám éri el az országot. A főmeteorológus elmondta, sárga jelzésű fagyriadót bocsáthatnak ki az ország központi, nyugati és keleti régióira, ahol a minimális hőmérsékleti értékek – 24 és – 12 fok között, a maximálisak – 17 és – 10 fok között ingadoznak majd. Székelyföldön és Moldova északi részében – 25 fok is lehet a hajnali órákban – mondta Mateescu.

Mint írtuk, péntek este hat óráig narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben a fővárosban és a tőle délre, illetve keletre fekvő megyékben. A Bukaresttől nyugatra található olténiai megyékben, Moldva déli részén és három erdélyi megyében (Kovászna, Brassó, Szeben) sárga (elsőfokú) figyelmeztetés lépett életbe csütörtök este.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?