Gyalog indultak el Lupényből Petrozsény felé a tiltakozó bányászok

Gyalog indult el a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) petrozsényi székhelye felé az a kétszáz bányász, akik szerda reggel nem voltak hajlandók elkezdeni a munkát a lupényi szénbányában. 

A tiltakozó vájárok azért indultak el munkáltatóik székhelye felé, mert kérésüket megtagadva délig a vállalat egyetlen képviselője sem jelent meg, hogy tárgyalásba kezdjen a szakszervezeti vezetőkkel. 

A bányászok 12 órakor a lupényi polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek, hogy menetoszlopba szerveződjenek a Petrozsényig vezető 15 kilométeres táv megtételére. A tiltakozókat csendőrök kísérik. 

Spontán sztrájkkal kezdődött

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexumhoz (CEH) tartozó lupényi kőszénbánya dolgozói szerda reggel kezdtek spontán tüntetésbe. Az első műszak vájárainak tiltakozásához később a második műszak is csatlakozott. 

A mintegy 200 tiltakozó bányász azt kérte, hogy a CEH vezetői személyesen tájékoztassák őket a vállalat helyzetéről. Ioan Ciubotaru, a Muntele szakszervezet főtitkára azt mondta: az alkalmazottak aláírásokat kezdtek gyűjteni a CEH vezetőségének menesztése érdekében. 

A szakszervezet képviselője szerint az váltotta ki a bányászok elégedetlenségét, hogy heti négy napra csökkentették az adminisztratív és a kisegítő személyzet munkaidejét, ugyanakkor egy ideje nem részesülnek a kollektív munkaszerződésben foglalt előnyökben. például novemberre és decemberre nem kapták meg az élelmiszerjegyeket. 

"Fennál a veszély, hogy januárban 27 százalékkal csökkennek a bérek. Ráadásul ha fizetésképtelenséget jelentenek be, már nem biztos, hogy tiszteletben tartják a kollektív munkaszerződésben foglaltakat" - fejtette ki Ciubotaru. 

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezetőségének döntése értelmében az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik, így fizetésének csak 75 százalékát kapja meg. Ezzel az intézkedéssel a vállalat 1,6 millió lejt spórol meg, az összeget a szénkitermeléshez szükséges eszközök vásárlására fordítják. 

A CEH ügyvivői kérték a vállalat fizetésképtelenné nyilvánítását, az eljárást azonban felfüggesztették addig, amíg a Gyulafehérvári Táblabíróság döntést hoz a livezényi Noroc Bun szakszervezet által indított perben. 

Az energetikai komplexum alkalmazottjaként mintegy 5300 ember dolgozik a lónyai, lupényi, a livezényi és zsilyvajdejvulkáni bányákban, valamint a parosényi és marosnémeti hőerőműveknél. 

Kapcsolódók

Kimaradt?