Durván terjed a kanyaró néhány erdélyi megyében

Drámaian megnőtt egy hónap alatt a kanyarós esetek száma néhány erdélyi megyében. A halálos áldozatok száma is emelkedett novembertől decemberig a fertőző betegségek országos központjának kimutatása szerint.

Míg november közepéig hat halálos áldozatot regisztráltak, addig december 29-ig kilencre emelkedett a kanyaróban elhunytak száma. Öten Arad, ketten Temes megyében haltak meg, egy áldozatot Dolj megyében, egyet pedig Bukarestben regisztráltak. Az említett időszakban 1308-ről 1969-re emelkedett a betegek száma.

Egy hónap alatt Krassó-Szörény megyében regisztrálták a legtöbb új esetet (222 új megbetegedés), a sorban Temes (148 új megbetegedés), Arad (99 új eset), illetve Maros megye (43 új eset) következik. 

Hargita megyében nem jeleztek új esetet novemberhez képest, amikor 7 megbetegedést regisztráltak. Kovászna megyében továbbra sincs kanyarós beteg. 

Egy ilyen járvány eltart egy-másfél évet - tájékoztatott Molnár Géza, a Kolozs megye közegészségügyi intézet járványtani főosztályának korábbi főorvosa. Elmondta, az országban nincs kiterjedt járványveszély, járványos gócokról beszélhetünk. Mivel az utóbbi években jelentősen csökkent a beoltottak száma, ezért további megbetegedésekre lehet számítani. "Abban az esetben, ha egy be nem oltott személy kanyarós gócba kerül, megkaphatja a kórt, hiszen elég könnyen terjed. Aki beoltatta magát, az 98-99 százalékos eséllyel nem kapja meg a megbetegedést" - mondta az orvos. Emlékeztetett, az utóbbi négy évben egész Európán átsöpört a kanyaró. Romániában öt évvel ezelőtt volt kanyarójárvány. 

Temes megyében az év első napjaiban 30 új megbetegedés történt

Tovább növekedhet a kanyarós megbetegedések száma - állítják a temesvári Victor Babeş járványkórház orvosai. Decemberben ugyanis 124 gyermeket, 2017 első három napjában pedig további 30 pácienst utaltak be ezzel a betegséggel a temesvári járványkórházba; a legkisebb hat hetes. 

Virgil Musta, az egészségügyi intézmény szóvivője elmondta, a páciensek kora hat hét és 10 év között mozog, a legkisebb, a hathetes csecsemő az édesanyjától kapta el a betegséget. Ez azt jelenti, hogy az anya se volt beoltva, és korábban nem is esett át a kanyarón. 

"Normális esetben, ha az anya átesett volna a betegségen vagy be lenne oltva, a csecsemő hat hónapos koráig védettséget kapna az anyától. A véletlen viszont úgy hozta, hogy az anya éppen a szülés után fertőződött meg" - magyarázta az orvos. 

Az orvos szerint a kanyaró ellen védő oltást az egészségügyi minisztérium rendelkezésének megfelelően már nem 13, hanem 11 hónapos korban adják be. A betegség szövődményeiként olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás, a jelenleg beutaltak között azonban nincs ilyen eset. Ha komplikációk nélkül folyik le a betegség, a pácienseket körülbelül egy hétig tartják a kórházban - tette hozzá Musta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?