Több húst, cukrot és zsírt ettünk 2016-ban

7,9 grammról 8,2 grammra nőtt a napi margarinfogyasztás fejenként Romániában 2016-ban. Több vajat is fogyasztunk, napi 1,7 gramm helyett 2 grammot. Sertészsírból ugyancsak 5 grammot fogyasztottunk fejenként naponta, akárcsak 2015-ben, az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint.

12 százalékkal több halat ettünk 2016-ban, mint az azelőtti évben, belsőségekből ugyanannyit, 8,3 grammot fogyasztunk naponta, mint 2015-ben. A sertés- és a szárnyashúsfogyasztás nőtt. Tojásból is többet eszünk, viszont kevesebb tejet iszunk.A cukorfogyasztás, a táplálkozási szakértők figyelmeztetése ellenére 21 százalékkal nőtt.

16 százalékkal nőtt a gyümölcsfogyasztás, de a hazai termés helyett inkább egzotikus gyümölcsöket választ az átlagos romániai lakos.

A világon Kelet- és Dél-Kelet-Ázsiában változtak meg leginkább az étkezési szokások: kevesebb, mint 50 év alatt tízszeresére nőtt az elfogyasztott állati eredetű táplálék mennyisége.

A hotnews.ro újságírója arra mutat rá, hogy az állati eredetű táplálék fogyasztásának növekedése hosszú távon nehezen tartható fenn. A kőolaj-alapú műtrágya használata, a népességnövekedés, illetve az étkezési szokások megváltozása miatt 70-szer több kőolajat „eszünk meg”, mint a ’60-as években, amire a termékek szállítása is rátesz egy lapáttal. Ráadásul az intenzív mezőgazdaság miatt évente körülbelül annyi termőföld erodálódik a világon, amennyi megművelhető földterülete Romániának van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?