Túl drága lett az ANL-s lakások bérleti díja, a lakók költöznek

Sepsiszentgyörgyön januártól többszörösére emelkedik a fiatal házasoknak szánt ANL-s lakások bérleti díja, a város ugyanakkor az eddiginél magasabb fűtéstámogatással próbálja kompenzálni az érintett családokat. Antal Árpád polgármester a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szerdai ülésén elmondta, hogy egy törvénymódosítás miatt jövő évtől kénytelenek jelentősen megemelni az Országos Lakásügynökség (ANL) birtokában lévő tömbházlakások bérleti díjait.

A polgármester hozzátette: mivel ez országos szintű intézkedés, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem tud lakbérkedvezményt biztosítani az ANL-s lakásokban élő fiatal családoknak, viszont megpróbálják az eddiginél magasabb fűtéstámogatással kompenzálni az érintetteket. E szerint januártól az eddigi gigakalóriánként 60 lej helyett, gigakalóriánként 210 lejre emelték a központi fűtésrendszerre csatlakozott lakások közköltség támogatását. Sepsiszentgyörgyön ez többnyire az ANL-lakásokat jelenti, hiszen a városban egy évtizeddel ezelőtt bezárták a lakónegyedi kazánházakat. 

A Maszol érdeklődésére Tóth Birtan Csaba alpolgármester elmondta: azért emelkedik az ANL-s lakások bére, mivel az Országos Lakásügynökség meghatározta, hogy ezeknek a tömbházlakásoknak a négyzetméterenkénti ára országosan egységesen 1778 lej. Ez alapján kell megállapítani a lakbéreket is. Az alpolgármester elmondta, Sepsiszentgyörgyön eddig a 35 évnél fiatalabb családok 5 évig kedvezményesen, havi 77 lejért lakhattak az ANL-s tömbházakban, januártól már a lakás méretének függvényében 300 és 600 lej közti lakbért kénytelenek kifizetni.

Ez az összeg már egyáltalán nem nevezhető kedvezményesnek, hiszen eléri a sepsiszentgyörgyi szabadpiaci lakbér összegét. A városnak egyetlen eszköze maradt a fiatal családok támogatására: hogy az eddiginél magasabb fűtéstámogatást biztosít az ANL-s tömbházak lakóinak - mondta Tóth Birtan Csaba. Hozzátette: Sepsiszentgyörgyön mintegy 180 ANL-s lakrész van, és amikor a lakók megtudták, hogy emelkednek a bérleti díjak, megijedtek és mintegy 20 család fel is mondta a bérleményét. Az alpolgármester szerint van egy várólista, és januárban megpróbálják újabb családokkal betölteni a szabaddá vált ANL-s lakásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?