Több mint 11 tonna pirotechnikai terméket foglalt le a rendőrség

Több mint 11 tonna pirotechnikai terméket foglalt le a rendőrség 300.000 lej értékben, 55 esetben pedig 42.000 lejre róttak ki pénzbírságot - jelentette be Adrian Aldea, az országos rendőr-felügyelőség fegyverekkel, robbanószerekkel és veszélyes anyagokkal foglalkozó igazgatóságának munkatársa. 

A román rendőrség Tűzijáték elnevezésű akciójának keretében tartott sajtótájékoztatón elhangzott a figyelmeztetés: a lakosság ne vásároljon veszélyes pirotechnikai eszközöket. 

"Vannak kevésbé veszélyes termékek, vulkán típusú, tortákra való és egyszerű tűzijátékok, amelyeket használhat a lakosság, mert nem zajosak. Vannak viszont veszélyes eszközök, mint az F2, F3, F4 kategóriákba tartozó petárdák, rakéták és nagyobb tűzijátékok, amelyeket csakis engedéllyel rendelkező technikusok használhatnak. Az 1995/126-os törvény alapján a jogtalanul használt pirotechnikai eszközök használata bűncselekménynek minősül, és 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható" - mondta el Aldea. 

A hatóságok azt ajánlják, hogy csakis az engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységekből vásároljunk pirotechnikai eszközöket a téli ünnepek alatt. 

Adrian Aldea szerint eddig 2.000 esetben tartottak ellenőrzést piacokon, kereskedelmi központokban, 334 bűncselekményt lepleztek le, 354 személy ellen pedig bűnügyi kivizsgálás indult. 

A rendőrség 2016 november 15. és 2017 január 4. között országos szintű ellenőrzést folytat a pirotechnikai eszközök által okozott balesetek megelőzése érdekében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?