Sokba kerül a nem működő háromszéki hulladéklerakó fenntartása

A háromszéki önkormányzatnak havonta több mint 15.000 lejébe kerül a Maksa és Lécfalva közti korszerű hulladéklerakó fenntartása, miközben a korszerű létesítmény nem működik.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a Maszol érdeklődésére rámutatott: bosszantó, hogy nem az önkormányzaton múlik a hulladéklerakó beüzemelése, viszont őt terheli a létesítmény fenntartása és számon kérhető, ha romlik az állapota.

Mint arról beszámoltunk, idén tavasszal fejeződött be az egész Kovászna megyét ellátó integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése. A Kovászna megyei önkormányzat nyolc évvel ezelőtt, az országban az elsők között adta le a „tiszta környezet, gazdag vidék” nevű projektet, majd hosszas és akadályoktól sem mentes kivitelezési folyamat révén 82,2 millió lejből bezárták négy város: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló régi szeméttelepeit, megépítették a Lécfalva és Maksa közti korszerű hulladékkezelő központot és a kézdivásárhelyi átrakó állomást és korszerű felszereléseket, járműveket vásároltak.

A háromszéki önkormányzat szerette volna a teljességében önkormányzati tulajdonban lévő Tega köztisztasági vállalatra bízni a központ működtetését, ez lett volna az életszerű, de ezt nem hagyta jóvá sem a szakminisztérium, sem Brüsszel, mondta Tamás Sándor. Hozzátette: versenytárgyalást hirdettek a működtető kiválasztására, de ahogy várható volt, a vesztes cégek megfellebbezték ennek eredményét, emiatt nem indulhat még be a hulladéklerakó. A háromszéki tanácselnök kifejtette: az országban több mint 30 korszerű szeméttároló épült európai uniós pénzből és ezek közül csak egy működik Beszterce-Naszód megyében, vannak olyanok, amelyek 5-6 éve megépültek és még mindig kihasználatlanul állnak, a bonyolult közbeszerzési eljárások miatt.

Tamás Sándor a Maszol érdeklődésére elmondta: a Maksa és Lécfalva közti hulladéktároló 16 hektáros területének őrzésére havi mintegy 15.000 lejt kénytelen költeni a háromszéki önkormányzat, ehhez még hozzáadódik az éjszakai világítás költsége is, ami azért is bosszantó mert az önkormányzat lehetőségei be vannak határolva, gyakorlatilag nem rajta múlik a létesítmény beüzemelése.

Háromszéken évente több mint 50 ezer tonna szemetet állítanak elő, ennek a korszerű feldolgozására hozták létre az integrált hulladékkezelő rendszert, de mivel ez jelenleg nem működik, a Kovászna megyeiek hulladékát a szomszédos Brassó megyébe szállítják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?