Víz alatt állítottak karácsonyfát Háromszéken

Rendhagyó módon ünnepelték a karácsonyt a háromszéki búvárok. A Kovászna megyei Dálnokon, Európa egyetlen-, kimondottan búvárkodásra létrehozott mesterséges tóban, a jeges víz alatt fejjel lefele állítottak feldíszített karácsonyfát.

Szabó Jenő búvároktató és két társa vasárnap a -9 Celsius fokos hidegben, több órányi munka után állítottak karácsonyfát a víz alatt. Kezdetben egy méretes, háromszögű léket vágtak a búvártó 20 centiméter vastag jegén, majd a levegővel töltött karácsonyfa talpat vitték víz alá, amelyet „feltapasztották” a tó jegére.

Miután mindent előkészítettek levitték a feldíszített karácsonyfát is, amelyet fejjel lefele belehelyezték a talpba, magyarázta Szabó Jenő. Hozzátette: a több órás munkát nehezítette, hogy a hideg miatt folyamatosan fagyott vissza a tó jege, ennek ellenére a háromszéki búvároknak arra is volt idejük, hogy a jól végzett munkára még a vízben forralt borral koccintsanak. Ezt követően pedig kiemelték a dálnoki tóból a fenyőfát.

Szabó Jenő a Maszol érdeklődésére elmondta: családi eseménynek szánták a víz alatti karácsonyfa állítást, amely  búvár körökben hagyománynak mondható. A háromszéki kezdeményezés attól újszerű, hogy egyik társa, Albert Zoltán turisztikai szakember javaslatára fejjel lefele helyezték el a karácsonyfát.

​A kolozsvári születésű de évek óta Háromszéken élő Szabó Jenő búvárral néhány éve a Discovery Channel is forgatott dokumentumfilmet, de szakmában az országban és nemzetközi szinten egyaránt ismerik. Többek között részt vett Callatis elveszett városának feltárásában, a híres Jacques Ives Cousteau kapitány is felkérte, hogy vegyen részt az egyik expedíciójában. Szabó Jenő vezetett expedíciókat, képzett búvárokat és búvár oktatókat, írt tankönyvet, tanított siketnémákat víz alatt beszélni, ipari búvárkodással is foglalkozik. Mindeközben nagy hangsúlyt fektet fiatalok környezettudatos nevelésére, így idén nyáron az Iskola másként héten mintegy ezer diákot fogadott a dálnoki búvár tónál és mutatta be a víz alatti világ szépségeit.

Szabó Jenő a háromszéki Dálnokon egyedülálló búvárlétesítményt hozott létre, hiszen Európában vannak búvárkodásra alkalmas medencék, de mesterséges tavat kimondottan ilyen célból nem készítettek. Az ezer négyzetméteres, kilenc méter mély tóban halak úsznak, és vízi növények élnek, a vizet pedig nem kezelik vegyszerekkel. A tavat olyan modern berendezésekkel szerelték fel, amelyek lehetőséget adnak a filmezésre és azt ki lehet vetíteni a tó partján, de a mélyből lehet rádióműsort is készíteni, csapatépítő foglalkozásokra sőt víz alatti esküvő lebonyolítására is alkalmas.

Kimaradt?