Iraki menekültek és embercsempészek buktak le Nagylaknál

Tizenhárom iraki menekültet és három embercsempészt tartóztattak fel a határrendészek Nagylaknál a hétfőről keddre virradó éjszaka. 

A határrendészet honlapján megosztott közlemény szerint a 4 iraki állampolgárságú felnőtt és 9 kiskorú - akik előzőleg menekültstátuszért folyamodtak a román hatóságokhoz - szintén iraki embercsempészek segítségével próbáltak meg törvénytelenül kijutni az országból. 

A 13 menekült három taxiban haladt a határ felé. A határrendészek igazoltatták a személygépkocsik sofőrjeit, akikről kiderült, hogy román állampolgárok és egy fuvarozó cég alkalmazottai. Azonosítás közben egy, a közelben állomásozó, osztrák rendszámtáblájú személygépkocsira figyeltek fel a határrendészek. Az autóban három iraki állampolgárságú személyt azonosítottak, Shaker G.-t, Rebaz A.-t és Hawree O.-t, akikről kiderült, hogy nekik kellett volna segíteniük a 13 menekültnek átkelni a határon és a Schengen-övezet valamely országába jutni. A taxisofőrök elmondása szerint Rebaz vette fel velük a kapcsolatot, kérve tőlük, hogy vigyék el a határátkelőig a csoportot. 

A menekültek ellen illegális határátlépésre tett kísérlet miatt, a másik három iraki állampolgár ellen pedig embercsempészet gyanújával indítottak eljárást.

Kapcsolódók

Kimaradt?