Székelyudvarhelyen aláírták a testvérvárosi szerződést Budapesttel

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület ünnepélyes, rendkívüli ülésen döntött csütörtökön a Budapest és Székelyudvarhely közötti testvérvárosi kapcsolat megkötéséről, és immár közjogi értelemben is kinyilvánította, hogy a két város között új együttműködési távlatok nyílnak meg.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a zékelyudvarhelyi városháza Szent István-termében tartott tanácsülésen jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Németh Szilárd, magyar országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Orbán Gyöngyi, Soroksár alpolgármestere, valamint Szász Jenő és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és elnökhelyettese.

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület jelen lévő tagjai egyöntetűen fogadták el Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi szerződésének megkötését. Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a szerződés aláírását követő ünnepi beszédében történelmi mérföldkőnek nevezte az eseményt. Szerinte sikerült egy rendkívül súlyos érzelmi hiányt bepótolni.

„Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolata még inkább feledteti azt a gyászos emlékezetű december ötödikét, amelyen – több évtizedes történelemhamisítás és megalkuvás következményeként – majdnem sikerült elfeledtetni az erdélyi magyarokat az anyaországaikkal” – fogalmazott az elöljáró.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédében biztosította a jelenlévőket, hogy nincsen olyan hatalmi erő vagy rendelet, amely a magyar országgyűlés, vagy a budapesti városháza homlokzatáról levetetné a székely zászlót, a székelyek, ha csak ezért is, mindig otthon érezhetik magukat „a nemzet fővárosában”.

Elmondta, hogy a Székelyudvarhellyel kötött testvérvárosi szerződés tulajdonképpen egész Székelyföldnek szól és reméli, elkövetkezőkben ez az együttműködés túlmutat majd két város határain. Budapest főpolgármestere elsősorban lelki és érzelmi kötelékként tekint a szerződésre és hangsúlyozta, hogy ennek megkötését Budapest kezdeményezte és örül, hogy a Székelyudvarhely jelenlegi városvezetőségében partnerre találtak.

Az ünnepi hangulatot a Székelyföldi Filharmónia és az Udvarhelyi Néptáncműhely produkciói színesítették.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?