Csibi Magor: az ingyenes védelem mellett támogatást is kellene adni az erdőtulajdonosoknak

Nagyon jó lépés, hogy az állam átvállalta a 30 hektáros vagy annál kisebb erdőterületek ingyenes védelmét, de ez még mindig nem elég - mondta a Maszolnak Csibi Magor. A Természetvédelmi Világalap romániai vezetőjét arról kérdeztük, mennyire szorítja vissza az illegális fakivágást az, hogy a kabinet múlt héten kormányhatározattal tette lehetővé: ingyenes őrzést kérhetnek a 30 hektáros vagy annál kisebb erdőterületek tulajdonosai.

A kormány múlt kedden fogadta el a határozatot, amellyel 'de minimis' támogatási keretet hagyott jóvá az érintettek számára. A tulajdonos lehet természetes vagy jogi személy.  Az ingyenes őrzést még a 2008-as erdészeti törvény előírja, ez az első alkalom, hogy alkalmazzák is. 

Az ingyenes őrzést a tulajdonosonak kell kérvényeznie a hozzá tartozó erdészeti hivatalnál. Azokra a területekre is igényelhető a támogatás, ahol gazdasági tevékenység folyik. A kormányhatározat értelmében a pénzt azoknak az erdészeteknek utalják, akik szerződéssel vállalják ezen területek őrzését. Itt böngészheti, milyen dokumentumokat kell benyújtani és milyen feltételeket írnak elő. 

A számítások szerint a 2016-2020-as időszakban a 248,9 millió lejes keretet mintegy kétmillióan vehetik igénybe. Ebben az évben 14,5 millió lejt különítettek el. Hivatalos adatok szerint Romániában körülbelül 580 ezer hektárt érint az intézkedés. 

Csibi Magor: csak részben veszi le a terhet a tulajdonosokról

A kormányhatározat csak kis mértékben fog igazságot szolgáltatni az erdőtulajdonosoknak - mondta a Természetvédelmi Világalap romániai vezetője. Emlékeztetett, hogy Románia, amikor 2007-ben belépett az Európai Unióban és átvette a védett területek struktúrát, két fontos lépést vállalt. Az egyik, hogy leveszi az erdők őrzésének terhét a magántulajdonosok válláról, a másik, hogy a védett területeken lévő erdők után kártérítést fizet. Mindkét vállalást 2008-ban törvénybe foglalta, ám egyiket sem tartotta be. 

"Az történt, ami Romániában történni szokott: törvény van, pénz rá nincs.  Most valahogy sikerül előteremteni a finanszírozást" - mondta Csibi Magor. 

Hozzátette, az ingyenes erdővédelem fontos és jó lépés, hiszen felszabadít a kiadásoktól több olyan nyugdíjast például, aki visszakapta erdejét, és akinek a saját zsebéből kellett (pontosabban kellett volna) előteremtenie az őrzésére a pénzt. Ha ez az erdő ráadásul védett területen helyezkedett el, a tulajdonos még a tűzifára valót sem termelhette ki belőle. "Ha az állam nem fog ezeknek az embereknek kártérítést fizetni, az ingyenes őrzés még önmagában nem lesz elég ahhoz, hogy a kis közösségek ne úgy érezzék: a védett területek púp a hátukon" - magyarázta a szakember. 

Hozzátette, az éves kártérítésen kívül az államnak nagyon komolyan kellene vennie a vadkárok azonnali és hatékony megtérítését - amennyiben ez nem történik meg, valós környezetvédelemről nem beszélhetünk Romániában. 

Nyomatékosította, az ingyenes erdővédelem hatalmas ugrás az illegális elleni harcban, hiszen Romániában több mint 300 ezer hektár erdő áll őrizetlenül. 

Kapcsolódók

Kimaradt?