„Megálljt a véletlenszerűen adott antibiotikumoknak!” kampány indul

Megálljt a véletlenszerűen adott antibiotikumoknak! - ezzel a címmel indított kampányt az Egészségügyi Minisztérium hétfőn. 

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón számolt be a fölöslegesen szedett antibiotikumok visszaszorítását célzó kezdeményezésről. 'Igyekszünk minél több kategóriát megszólítani: az orvosokat, a pácienseket, a gyártókat. Megpróbáljuk értésükre adni, hogy az antibiotikumok hatásosságának megőrzése érdekében ezeket csak akkor szabad szedni, amikor valóban szükség van rá. Ha fölöslegesen szedik őket, a kívánt hatást nem érik el, viszont nagy kockázattal járnak' - magyarázta az egészségügyi miniszter.



A kampány keretében kisfilmet is készítettek, valamint álgyógyszereket fognak osztogatni, amelynek dobozára a 'Megálljt a véletlenszerűen adott antibiotikumoknak!' jelszót írják majd. 

A tárca vezetője azt is elmagyarázta: minél gyakrabban használ valaki antibiotikumot, annál jobban megnő a szervezet bakteriális ellenállása ezekkel a gyógyszerekkel szemben. Az utóbbi évtizedekben felerősödött ez a jelenség, tette hozzá Voiculescu. 

Kijelentette: az antibiotikum-fogyasztás 90%-ban kórházon kívül történik, különböző fertőzések házi kezeléseként. Ezen gyógyszerek túlzott fogyasztásáért egyrészt a vény kiállítását követelő betegek vagy családjuk, másrészt az orvosok okolhatók, akiket sokszor a gyógyszergyártók győznek meg. A becslések arra utalnak, hogy 2050-ben világszerte több mint 10 millió ember fog meghalni az antibiotikumokra ellenállóvá váló kórokozók miatt. 

Gabriel Popescu minisztériumi tanácsos közölte: Románia az Európai Unióban második helyen áll az antibiotikum-fogyasztás tekintetében. Ez azt jelenti, hogy naponta 600.000 romániai lakos vesz be antibiotikumot, és egy román polgár átlagban évente 12 napon át szed ilyen típusú gyógyszert. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?