Az államfő kihirdette a törvényt: munkaszüneti nap június elseje

Kihirdette szerdán az államfő a munkatörvénykönyvet módosító jogszabályt, amelynek értelmében június 1-je, a nemzetközi gyermeknap hivatalos munkaszüneti nap.

A nemzetközi gyermeknapot munkaszüneti nappá nyilvánító tervezetet az RMDSZ-s Biró Rozália szenátor és a nemzeti liberális Claudia Boghicevici képviselő terjesztette a parlamentbe, és összesen 61 honatya támogatta aláírásával.

A kezdeményezők többek között azzal érveltek, hogy június 1-jén nagyon sok óvodában és elemi iskolában ünnepségeket szerveznek, amelyeken eddig a munkában lévő szülők nem tudtak részt venni, vagy szabadnapot kellett kivenniük, hogy ezt megtehessék. Szerintük a gyermekek lelki fejlődése szempontjából fontos, hogy a szülők jelen legyenek az ilyen alkalmakon.

"A Gallup intézet 2010 januárjában végzett felmérése szerint a megkérdezett gyerekek csaknem fele azt válaszolta, hogy átlagosan egy órát tölt hetente szüleivel. Mi több, az együtt töltött idő alatt a szülők és a gyerekek keveset kommunikálnak, és csak felszínesen érintkeznek" - mutatott rá még az indoklás.

A parlament szeptember elején munkaszüneti nappá nyilvánította január 24-ét, így jövőre kettővel több szabadnapjuk lesz a hazai alkalmazottaknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?