Etnikumközi szerződéssel biztosítaná a román–magyar békét az RMDSZ

A magyar közösség többet vár el, mint amit az elmúlt évszázadban kapott, az RMDSZ ezért egy új, etnikumközi szerződést ajánl fel a román társadalomnak, ami a magyar-román békés együttélést biztosítja.  

„Két év múlva, 2018-ban ünnepli Románia a centenáriumát. Az 1918-as gyulafehérvári nagy egyesülés 100 éves évfordulóján az akkori ígéretek betartását kérjük. A legutóbbi kutatások is kimutatják, hogy a társadalom és a magyar közösség többet vár el, mint amit az elmúlt 26 évben vagy akár az elmúlt évszázadban kapott” – jelentette ki Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje szerdán, november 9-én. Hozzáfűzte: „új etnikumközi szerződést ajánlunk a román népnek, amely tartósan biztosítja a békés román−magyar együttélést és azt, hogy magyarként méltósággal élhessünk Romániában.”

„A nemzeti kisebbségek jogainak biztosítását, kultúrájuk, hagyományaik tiszteletben tartását ma már több nemzetközi egyezmény, határozat előírja, Románia pedig többet is aláírt közülük. Az RMDSZ csak azt kéri, ami kijár a magyar közösségnek, amiket 1918-ban is megígértek nekünk” – szögezte le Novák Zoltán.

A szenátorjelölt elmondta: „mi, erdélyi magyar emberek felmenőink, őseink földjén élünk, és hozzájuk hasonlóan továbbra is meg akarjuk őrizni kultúránkat, értékeinket. Nyelvi, kulturális és vallási identitásunkat az állammal való viszonyunkban, társadalmi, kulturális, gazdasági és szociális területen is fenn kell tartanunk, ehhez pedig ott kell lennünk a parlamentben, hogy kiálljunk közösségünkért.”

A szenátorjelölt úgy véli, a román és magyar közösség több évszázados együttélése után le kell győzni végre a kishitűséget és a folyamatos széthúzást, és rendezni kell a két etnikum közös ügyeit, hiszen a jólét, a fejlett vidéki élet és infrastruktúra megteremtése, a fiatalok elvándorlása közös gondok, amelyekre csak együtt találhatja meg a két csoport a megoldásokat. „A román politikusoknak is fel kell ismerniük, hogy a többség és kisebbség viszonyának rendezése hosszú távon meghatározza az ország helyzetét. Az etnikumközi szerződésünk mindkét nép érdekeit szem előtt tartaná. Általa megmutathatnánk mindazoknak, akik a mellettük élő nemzetiséget nem tisztelik, szélsőséges nacionalizmusra építve támadják a kisebbségieket, hogy együtt, békében is lehet élni, jövőt építeni, ahogyan azt az erdélyi emberek már sokszor bizonyították” – fogalmazott Novák Zoltán.

Kimaradt?