„Ne hagyjuk az iskolát!” – tüntetés Marosvásárhelyen a katolikus gimnázium ügyében

Szombaton 15 órától tüntetést szervez a Római Katolikus Státusz Alapítvány, Marosvásárhelyen a római katolikus gimnázium és az intézmény igazgatója, Tamási Zsolt ügyében.

Ezt Oláh Dénes, a Maros-Küküllő egyházkerület főesperese jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján. Elmondta, kedd délután Jakubinyi György érsek megadta az engedélyt az utcára vonulás megszervezésére, amellyel Holló Lászlót, a Római Katolikus Státusz ügyvezető igazgatóját bízta meg, aki már hozzá is látott a szervezéshez. A tiltakozó megmozdulásra szólító felhívás a Facebookon is olvasható.

A főesperes tájékoztatása szerint a vár melletti kövezett téren, az egykori játszótér helyén várják azokat a marosvásárhelyi embereket, akik érdekel a katolikus gimnázium sorsa. Arra kérte a résztvevőket, ne hozzanak magukkal zászlót vagy pártpolitikai szimbólumot, „csupán a komolyságukat és a méltóságukat”.

Oláh Dénes elmondta, a rendezvényen néhány beszéd, ima és ének hangzik el, illetve minél több példányban kiosztják Reményik Sándor Templom és iskola című versét. A tömeg méltóságteljesen az iskolához vonul, ahol jelképesen egy-egy könyvet ad át az iskola vezetőjének. „Méltóságteljesen mutassuk meg, hogy mit akarunk” – foglamazott a belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplom lelkésze.

Támogatja az RMDSZ is

A tüntetést támogatja az RMDSZ is – mondta Novák Zoltán helyi tanácsos, szenátorjelölt, aki arra biztat mindenkit, hogy ha teheti, vigyen magával egy könyvet, amivel a római katolikus gimnázium könyvtárának megalapítását segíti elő. „Az RMDSZ az ügy mellett áll, biztosítja a jogi képviseletet” – hangsúlyozta a politikus.

Arra az újságrói kérdésre, mi történik a római katolikus gimnáziumban, jelenleg törvényesen működik-e az intézmény, Novák annyit mondott: nem szeretné befolyásolni a vizsgálatokat, de az RMDSZ jogászai is azon vannak, hogy bebizonyítsák, tévedés, amivel a gimnázium igazgatóját vádolják, illetve amivel kétségbevonták az intézmény létrejöttének jogosultságát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?