RMPSZ: kisebbségi jogaink gyakorlásában akarnak meggátolni bennünket

A Székely Mikó Kollégium újraállamosítása után ez a második olyan tanintézmény, amelynek létjogosultságát és működését kérdőjelezi meg a hatóság - állítja a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozása miatt ügyészségi eljárással kapcsolatban az RMPSZ országos elnöksége. 

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének közleménye szerint II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium néven ismert és 1948-ban államosított épületegyüttest 2004-ben szolgáltatták vissza. A restitúció ügyében a polgármesteri hivatal fellebbezett, jogerős döntést a legfelsőbb bíróság hozott. "Önkormányzati határozat alapján 2014-ben újraalakult a tanintézmény Római Katolikus Teológiai Líceum néven, amely a következő tanévtől „hazaköltözött” régi épületébe. Ebben a több mint tíz éves folyamatban dr. Tamási Zsolt-József jelenlegi igazgató oroszlánrészt vállalt. Az elmúlt tanévben az iskolai intézmény rendeltetésszerűen és sikeresen működött. Ezt támasztja alá az ARACIP (Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság) alapos ellenőrzése is, amely a 2015/2016-os tanév első félévében zajlott" - olvasható a közleményben.

"Mindezek fényében értetlenül állunk a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárása előtt. Az anyanyelven történő oktatáshoz való jogot, akár állami, akár felekezeti jellegű, az ország alkotmánya garantálja. Kisebbségi létünkben a tanintézmények mindig a magyar identitás őrzésének és megerősítésének központjai voltak. Az évszázadokra visszamenő felekezeti oktatás mindenkor kultúránk, hagyományaink fennmaradását szolgálta. Kisebbségi jogaink gyakorlásában gátolnak meg azok, akik akadályokat gördítenek az anyanyelvű oktatás minden szintű és formájú megvalósítása elé. A Római Katolikus Teológiai Líceum ügye újabb támadás a romániai magyar közoktatás ellen" - írja az RMDSZ országos elnökége. 

Az RMDSZ szolidaritást vállal Tamási Zsolt-József iskolaigazgatóval. A pedagógusszövetség meg van győződve arról, hogy mind ő, mind Ștefan Someșan főtanfelügyelő helyes döntéseket hoztak a tanintézmény ügyében. 

Miért lépett fel a DNA? 

Mint arról már beszámoltunk, hivatali visszaéléssel gyanúsítja és  hatvan napos hatósági felügyelet alá helyezte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Tamási Zsolt-Józsefet,  a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatóját . Az ügyben Maros megyei főtanfelügyelő is érintett, a DNA pénteken Ştefan Someşan 30 napos előzetes letartóztatását kérte. Csütörtökön őrizetbe vették, ellene több ügyben is vizsgálat zajlik. 

A közlemény szerint a főtanfelügyelő 2014-ben anélkül rendelte el a katolikus gimnázium létrehozását, és Tamási Zsolt József igazgatói kinevezését, hogy előzetesen megszerezte volna ehhez a tanügyminisztérium jóváhagyását. 2015-ben pedig hatáskörét túllépve sorolta az Unirea Főgimnázium magyar tannyelvű osztályait az új oktatási intézménybe, és bocsátotta ki az intézmény számára az ideiglenes működési engedélyt. 

A DNA szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak a 328 diáknak az érdekeit sértette meg, akik a 2015-2016-os tanévben olyan intézményben tanultak, mely nem rendelkezett hatósági engedéllyel, ezért tanulmányaik törvényesen nem ismerhetők el. 

A közlemény arról is említést tesz, hogy Maros megye prefektusa 2014-ben a közigazgatási bíróságon támadta meg a római katolikus tanintézet létrehozásáról szóló önkormányzati határozatot, és a marosvásárhelyi táblabíróság 2016 februárjában jogerősen is érvénytelenítette azt.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?