Pedagógusbérek: a pályakezdők fizetését is rendezni kell

Augusztus elsejétől jelentős béremelést kaptak a tanárok, azonban a pedagógus-életpályamodell továbbra is egysíkú, az eddigi lemaradást nem sikerült kárpótolni ezzel a fizetésnöveléssel. A témáról Szabó Linda tanárt, Burus Siklódi Botondot, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét és Magyar Tivadart, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnökét kérdeztük.

Szabó Linda nyolc éve tanár egy háromszéki vidéki iskolában. Az elmúlt időszakban ötszáz lejjel nőtt a fizetése, ami egyebek között annak volt köszönhető, hogy plusz juttatásokat kap osztályfőnöki tisztsége és a napi ingázás miatt, ugyanakkor megszerezte a kettes tanári fokozatot is. Így már elégedett a bérével, azonban mint mondja, a plusz juttatások nélkül szűkösen húzná ki a hónap végéig.

„Már akkor veszítettem kétszáz lejt, amikor a hatodik évből átléptem a hetedikbe, amikor pedig elérem a tízedik évet, ismét csökkenni fog a bérem. Erre egy gyógyír van: a különböző fokozatok elérése. A kettes fokozatért alaposan meg kell dolgozni, az egyest már könnyebben el lehet érni” – magyarázta.

„Ha beiratkozol, három éven át rendszeresek a szakmai ellenőrzések, azaz az inspekciók, majd szóbeli és írásbeli vizsgát kell letenned az általad tanított anyag pedagógiájából és didaktikájából. Ez sok tanulást igényel, egy teljes nyaram eltelt vele” – magyarázta. „Az egyes fokozatot négy év inspekció előzi meg, aztán egy témából könyvet kell írni, amit bemutatsz a munkatársaknak” – tette hozzá.

Évtizedekkel van lemaradva a pedagógus-életpályamodell

„A hazai, de más kelet-európai oktatási rendszerekben is az egyik legnagyobb probléma, hogy a pedagógusi szerepkör megbecsültsége csökkent az elmúlt években, ez pedig egyenesen arányos a szakmai anyagi elismertségével, így minden pozitív irányú változás jót tehet” – fogalmazott megkeresésünkre Burus Siklódi Botond. Most jelentős béremelkedésről beszélünk, de az augusztus elsejei változás annyira összetett, hogy nem minden kategóriát érint egyenlően – emlékeztetett az Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Megtudtuk: a pedagógusi bérek nettó 1000-1100 lejtől 2300-2400 lejig terjednek – ez függ a régiségtől, fokozatoktól, pótlékoktól. "Bár már a magyarországi viszonyok is sokkal inkább követik a kor életpálya-modelljeit, nálunk egyelőre ugyanaz a helyzet, mint harminc-negyven évvel ezelőtt: véglegesítő, kettes fokozat, egyes fokozat – nincs mozgástér, nincsenek teljesítményhez kötött kritériumok, amelyek alapján különbséget lehetne tenni” – magyarázta az RMPSZ elnöke.

A bérezés persze nem minden. A pedagógus-életpálya vonzóbbá tétele sok egyéb tényezőn függ: az egyéni teljesítmény, a pedagógusképzés minősége, a naponta eléjük gördülő kihívások is fontosak – ez utóbbinál például, hogy a szülők is több elvárást fogalmaznak meg irányukban, mint korábban. „Említeném a digitális technológiák használatát, amely bizony elég sok gondot jelent. Számos tanár még mindig szereti a klasszikus tanítási eszközöket, míg a felnövekvő nemzedék már világosan érzi, tapasztalja az információszerzés új módjait” – fogalmazott Burus Siklódi Botond.

RMDSZ: foglalkozni kell a két mostohagyerekkel

„Annak ellenére, hogy több ízben is volt bérnövekedés és született kormányrendelet, amely értelmében hosszú távon visszaadják a gazdasági válság után megvont összegeket, még mindig alacsonyak a tanári fizetések” – összegezte a Maszolnak Magyari Tivadar. Az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke rámutatott: további jelentős növelések szükségesek ahhoz, hogy az oktatói munkát a fontosságához mérten honorálják.

Magyari elmondta, a béremelés lehetősége elsősorban a gazdaság teljesítményétől függ, az egészségügy és az oktatás prioritás kellene hogy legyen, ezért szerinte a költségvetés átcsoportosítására van szükség. Az ügyvezető alelnök úgy véli: diszkriminatívnak sem szabad lenni, ugyanis minden közalkalmazott fontos, viszont „nagyon sokáig az oktatás és az egészségügy volt a mostohagyerek, ezeken a területeken jelentős lemaradás tapasztalható”.

„Mára már elértük azt, hogy néhány évtizednyi munka és vizsgák után elfogadható fizetés jusson a tanároknak, de a pályakezdők bérezését is rendeznünk kell. Az RMDSZ kezdeményezi az oktatásban dolgozók 25 százalékos béremelését a következő négy évben, ez pedig hozzávetőlegesen 12 600 magyar tanárt érintene" – fogalmazott az ügyvezető alelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?