banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Megfenyegették a Musai-Muszáj aktivistáit a kolozsvári közszállítási vállalatnál

Kolozsvári közösségi közlekedési eszközökben szeretett volna kampányt folytatni a többnyelvű helységnévtáblák ügyében a Musai-Muszáj akciócsoport, de a közlekedési vállalat egyelőre nem tette ezt lehetővé, sőt irodájában az ügyben eljáró civil aktivistát megfenyegették - tájékoztatta az MTI-t a csoport. 

A Musai-Muszáj akciócsoport tájékoztatási projektje - egy közösségi szavazás nyomán - a kolozsvári polgármesteri hivataltól nyert támogatást. Így a csoport a város pénzén kezdett bele a többnyelvű helységnévtábláknak - a kolozsvári polgármesteri hivatal által 15 éve elutasított - kihelyezését elősegítő tájékoztatási kampányba.

Olyan háromdimenziós reklámot készített, amelyen egyik oldalról nézve egynyelvű, másik oldalról nézve pedig többnyelvű Kolozsvár-tábla látszik, a kép két oldalán pedig román és magyar nyelvű szöveg válaszol a többnyelvű táblákkal szemben leggyakrabban hangoztatott kifogásokra. 

Amint a csoport illetékese az MTI-nek elmondta, a kolozsvári polgármesteri hivatal - a belső szabályoknak megfelelően - láttamozta a reklámot, az önkormányzat alárendeltségében működő közlekedési vállalattal csupán a reklámszerződést kellett volna megkötni. A vállalat alkalmazottja azonban a szöveget meglátván elutasította ezt, és visszakérte a szerződés - általa még alá nem írt - változatát. Akkor kezdett tettlegességgel fenyegetni, amikor a civil aktivista elutasította a szerződés visszaadását. Ezt csak azután tette meg, hogy lefényképezte a szöveget. 

Az akciócsoport reményét fejezte ki, hogy a plakátkampány végül pozitív elbírálásban részesül, az érintett közalkalmazottat pedig felelősségre vonják fenyegető magatartásáért.

A kolozsvári többnyelvű helységnévtábla ügye évek óta feszültség forrása a helyi magyar közösség és a városvezetés között. Az Emil Boc volt miniszterelnök által vezetett hivatal mindeddig elutasítóan viszonyult a magyar közösség erre vonatkozó kéréséhez. A táblaügyben több pert is indítottak.
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?